Ljubav i veze

Stručnjaci kažu – Zašto je nemoguće napraviti žensku vijagru

Napisao admin

Stručnjaci kažu da ne postoji jedan lijek za ženski libido, jer je sto žena takođe i sto ćudi.


par (foto:cure.ba)

Razlozi za slabljenje libida kod žena najčešće su psihološke ili hormonalne prirode, a pomažu savjetovanje, uzimanje hormona, pa čak i antidepresiva. 

Farmaceutske kompanije se već godinama trude da proizvedu lijek koji bi na ženski libido imao jednak uticaj kao Vijagra na muški, ali takav lijek je za žene vjerovatno nemoguće stvoriti, tvrdi Bat Šiva Markus, direktorka medicinskog Centra za žensku seksualnost u Nju Jorku. 

Uprkos tome, postoje različiti tretmani za povećanje seksualne želje kod pripadnica nježnijeg pola, a prvi korak u rješavanju problema je identifikovanje uzroka slabljenja libida, piše WebMD. 

Mogući razlozi slabljenja seksualne želje: 

– Hroničan stres zbog prezaposlenosti ili problema u vezi 

– Hormonske promjene povezane s rađanjem, menopauzom ili štitnom žlijezdom 

– Depresija ili drugi psihički uzroci 

– Uzimanje kontraceptivnih pilula, antidepresiva ili lijekova za regulisanje krvnog pritiska 

– Kod nekih žena javlja se bol za vrijeme seksualnog odnosa zbog zdravstvenih problema, a ako taj bol potraje, definitivno će doprinijeti slabljenju libida – ističe dr. Lea Milhajzer sa Univerziteta Stenford. 

Najčešće terapije koje se prepisuju ženama za oživljavanje libida podrazumijevaju estrogenske kreme za kožu koje pomažu u održavanju optimalne vlažnosti i olakšavaju probleme prilikom bolnog odnosa. To se obično javlja tokom dojenja ili menopauze, a estrogen može da bude prepisan i u drugim oblicima, kao što su tablete ili flasteri za kožu. 

Tablete za erektilnu disfunkciju namijenjene su prvenstveno ženama koje imaju poteškoća s postizanjem seksualnog uzbuđenja ili samog orgazma. One pojačavaju cirkulaciju krvi do genitalija, ali neće pomoći ženama kod kojih je manjak libida psihološke prirode. 

Nadoknađivanje muškog polnog hormona testosterona ima važnu ulogu u povećanju seksualne želje, naročito kod žena u 40-im i 50-im sa znakovima prerane menopauze. Iako je terapija često uspješna, nuspojave kao što je pojačana maljavost najčešći su razlog zbog kog terapija nije u široj upotrebi. 

Kod problema psihološke prirode, za jačanje seksualne želje često se prepisuju antidepresivi , ali stručnjaci tvrde da je savjetovanje s psihologom često djelotvornije od uzimanja lijekova.

Trojka

Komentari

komentara