Ljepota

Velike zadnjice i pune usne: Nerealni ideali lepote kojima žene danas teže

Napisao H. H.

Punih usana kao žene Latinske Amerike, sa povećom guzom kao tamnopute gazele, blistave puti kao Azijke, s malim stopalima kao Japanke… tako bi žene danas želele da izgledaju. To je trend koji se propagira, a da li je realno da se svi ovi kvaliteti objedine u jednoj ženi?

Vreme kada je “manje je više“ u pogledu građe bilo u trendu odavno je prohujalo. Danas sve pripadnice lepšeg pola čeznu za jakim, utegnutim i povećim guzama, a nema teretane ili vežbaonice u kojima nećete videti programe koji uključuju stotine čučnjeva.

Ovo podstiču i milionski postovi na društvenim mrežama, a samo na Instagramu pod haštagom #squats (čučnjevi) zabeleženo je, za sada, deset miliona objava. Ipak, gde je granica kada ćemo prihvatiti da je obožavanje ovog ideala nedovoljno i za njegovu realizaciju?

Dok danas dominira trend “bujanja“ i spreda i pozadi, a upućeni nagađaju da će 2017. godina biti godina u kojoj će prevladati trend žena snažne građe, ono što je problematično u ovoj priči o idealu ženske lepote je – biranje rasnih karakteristika i njihovo čisto estetsko propagiranje.

Naime, kako stvari trenutno stoje – belkinje su etnička manjina u industriji lepote, a nekad skrajnute rase danas dominiraju. Takođe, potpuno se ignorišu socijalni problemi koje “originali” nose i sa kojima se suočavaju. Jer, ako ste previše tamni, previše bujni ili jednostavno previše – ispadate iz kluba. Takođe, nekada velike mane danas su postale poželjne u jednom delu sveta. Ali ni to nije bilo bez borbe.

foto: guliver/x17
foto: guliver/x17

Pa kako neko totalno drugačijeg porekla može da razume i postane deo etničke zajednice samo zato jer radi 100 čučnjeva dnevno? Ili da nabaci preplanuo ten? Ili popuni usne?

Ne može.

A u mnogim slučajevima poznati koji se priključe ovom rasno dvosmislenom idealu lepote zapravo nisu mnogo zainteresovani za stavove etničkih manjina čije estetske standrade tako silno žele da imitiraju.

Kajli Džener, Igi Azalea, Kim Kardašijan možda su zainteresovane za tamnopute muškarce ali ne i za, recimo, pokret “Black Lives Matter“. Ne znači da svaka žena koja prati trend izgleda treba da bude i politički aktivista , ali bi bilo značajno da imamo interese i pokažemo razumevanje.

Žene poput Naomi Haris, Dženifer Hadson, Pam Grier, Serene Vilijams, Lupite Njongo, Rijane, Bijonse – spisak uspešnih, lepih i uticajnih crnih žena je beskonačan. One su se dokazale u svojim profesijama i prevazišle su sve rasističke predrasude. One su na taj način postigle značajno dostignuće.

Crne žene i Azijke bi trebalo da budu na vodećim pozicijama u sferi mode, lepote i sporta ukoliko insistiramo na njihovim tradicionalnim odlikama koje tako žarko želimo da imamo.

Komentari

komentara