Ljepota

Njega i ljepota – Nekoliko važnih prirodnih maski za lice

Napisao admin

Umjesto kupovnih preparata za kožu, ponekad nam vrlo dobro, ako ne i bolje može poslužiti ono što imamo u hladnjaku ili ostavi.


lice (foto:cure.ba)

Umjesto pilinga možete upotrijebiti slijedeće pripravke: 

2 kašike  kukuruznog brašna s bjelanjkom dobro istucite. Stavite na lice i neka djeluje 15-tak minuta. Smjesa se najprije ispere toplijom vodom uz lagano trljanje kružnim pokretima, a zatim hladnom, prenosi coverty. 

Ili 

1 kašiku  meda pomiješajte s dvije žlice sitno mljevenih badema i pola žlice soka iscijeđenog limuna.  Utrljajte smjesu nježno na lice i isperite toplom vodom. 

Umjesto kupovne možete upotrijebiti ovisno o tipu kože prirodnu masku od krumpira, masku od meda, masku od kvasca, masku od rajčice, masku od sira, masku od banana. 

Protiv bora: 

Dvije kašičice  meda i jedan bjelanjak umiješajte u kašu. Neka stoji na licu 20 – 30min. Isperite vrućom, zatim hladnom vodom. (Ovu masku ipak ne smijete prečesto upotrebljavati) 

Osvježava i matira kožu: 

Jedan svjež krompir se izgnječi, pomiješa s malo svježeg mlijeka i jednim žumanjkom.  Ispere se vrućom pa zatim hladnom vodom. 

Za nečistu kožu: 

Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom. Stavite na lice i pustite neka se osuši. Isperite vrućom zatim hladnom vodom. Redovitom upotrebom ten postaje vidljivo čišći. 

Protiv prištića: 

Ogulite rajčicu (stavite je na minutu u vrelu vodu i kožica će se lakše skidati), te 

¼ rajčice  pomiješajte s 

1 čajnom kašikom  jogurta 

1 čajnom kašikom aloe vera gela 

4 kapi eteričnog ulja mente. 

Od sastojaka napravite homogenu smjesu i nanesite na lice. Ostavite neka djeluje oko 10 minuta, zatim isperite toplom vodom. 

Za osjetljivu kožu: 

Dvije kašike mladog sira miješajte sa žlicom meda dok ne postane krem smjesa. Nanosi se naročito obilno na kožu oko očiju i usana. Neka na licu ostane 20 minuta. Najbolje je ovu masku skidati vatom namočenom u toplo mlijeko. 

Za sve tipove: 

Jednu bananu izgnječite i nanesite na lice. Neka djeluje 20 – 30 minuta. Najbolje isperite čajem od kamilice. Maska se može primijeniti 1 – 2 puta sedmično.

cure.ba

Komentari

komentara