Ljepota

Čišćenje organizma – 4 najbolja načina detoksikacije

Napisao admin

Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina koji slabe imunitet i povećavaju vjerojatnost obolijevanja, a prakticiranje detoksikacije dvaput godišnje ne samo da je preporučljivo, već je postalo gotovo nužno. Većina ljudi, naime, jede hranu punu pesticida i hormona, previše mesa, šećera i ostalih rafiniranih namirnica, živi u zagađenom okolišu, udiše zagađeni zrak, puši i pije, a toksini se u tijelu neminovno gomilaju.


sreća (foto:cure.ba)

U čišćenju toksina prvenstveno sudjeluju bubrezi, jetra i crijeva, pa im je povremeno potrebno priuštiti oporavak, no detoksikacija je dobra i za mentalno zdravlje jer smanjuje tjeskobu i posljedice prekomjernog stresa. Simptomi viška toksina u organizmu mogu biti i: glavobolja, problemi s kožom, zadah i neugodan miris tijela, candida, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i plinovi, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje, zatvor, prerano starenje te različite bolesti. 

Sve počinje s prehranom 

Biljni se čajevi odavno koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizmaBiljni se čajevi odavno koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma”Prije detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve”, kaže Svetlana Pasarić, stručnjak za alternativnu medicinu (tel. 033-731-136, www.alternativa-za-vas.com). “Osnovni principi svake detox dijete su sljedeći: prehrana treba biti bazirana na jednostavno pripremljenoj hrani, i to sirovom voću i povrću, sokovima od svježeg ribanog ili pasiranog voća i povrća, toplim povrtnim juhama, povrću kuhanom na pari ili u vodi ili kratko pirjanom na malo nerafiniranog ulja, prenosi Zdrav zivot. 

Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, izbjegavajte sol, papar i druge jake začine, a dopuštene su ljekovite začinske trave. U juhama, sokovima, čajevima i čistoj vodi tijekom detoksikacije potrebno je dnevno unijeti oko tri litre tekućine. Od čajeva se preporučuju kopriva, breza i maslačak. 

Kako smo ipak navikli na krutu hranu i kako se od voća i povrća brzo ogladni, tijekom detoksikacije možete jesti žitarice poput prosa, ječma i integralne riže. Izbjegavajte bjelančevine, naročito meso, te ga zamijenite nemasnim jogurtima ili proizvodima od soje. Izbjegavajte i kavu, alkohol, čokoladu, rafinirana ulja, bijeli šećer, glatko brašno, tjesteninu, rižu, krumpire, soju, margarin i procesiranu hranu, sir te ograničite mliječne proizvode, a ako je moguće koristite organski uzgojenu hranu”. kaže Svetlana Pasarić 

Čaj okrepljuje i liječi 

Osim posta vodom, vrlo je učinkovit i post sokovima Osim posta vodom, vrlo je učinkovit i post sokovima Post je najbrži, najjednostavniji i besplatan način čišćenja tijela, a toliko je moćan da ga skoro sve religiozne tradicije svijeta preporučuju za duhovno i fizičko pročišćenje. Osim posta vodom, vrlo je učinkovit i post sokovima koji se provodi tako da se umjesto hrane uzimaju samo svježi sokovi pripremljeni kod kuće i čista voda. “Takav post može trajati od 1 do 3 dana. Post sa sokovima i biljnim čajevima može se koristiti i kao terapija za ozbiljne bolesti poput raka i tada post može trajati više dana, ali potreban je nadzor liječnika te se ne preporuča trudnicama, dojiljama, ljudima s poremećajem hranjenja i starim osobama”, kaže Svetlana Pasarić. 

Biljni se čajevi odavno koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma, a za njihovu se pripremu najčešće koriste sljedeće biljke: sikavica je odlična za jetru, čičkov korijen nježno čisti jetru i krv, štavelj poboljšava apsorpciju hranjivih tvari, maslačak čisti kožu i ima svojstva diuretika, crveni korijen stimulira rad limfnih čvorova, đumbir poboljšava cirkulaciju i probavu, kora glatkog brijesta regulira PH. 

Sauna čisti i pomlađuje kožu 

Sauna čisti i pomlađuje cijeli organizam, poboljšava cirkulaciju te potiče izbacivanje toksina Sauna čisti i pomlađuje cijeli organizam, poboljšava cirkulaciju te potiče izbacivanje toksinaAko razmišljate o čišćenju organizma, nemojte zaboraviti saunu, koja predstavlja jednostavan, jeftin i ugodan način čišćenja od toksina. Sauna pomaže u otpuštanju stresa, čisti i pomlađuje kožu i cijeli organizam, poboljšava cirkulaciju, efikasna je kod mršavljenja, potiče izbacivanje toksina iz tijela, poboljšava elastičnost arterija, pomaže kod visokog tlaka, bolesti srca i krvnih žila, artritisa, alergija te kožnih bolesti.

cure.ba

Komentari

komentara