Ljepota

Pobjedite tamnu kožu ispod pazuha

Napisao H. H.

Često se događa da koža ispod pazuha potamni, bilo zbog prečeste depilacije, zbog znojenja, raznih preparata ili nakupljanja mrtvih ćelija. Iako je leto tu, to ne mora da vas brine. Postoji nekoliko prirodnih preparata iz kućne radinosti, koji vam mogu pomoći.

Koža ispod pazuha je vrlo osetljiva, a izraženija pigmentacija nastaje zbog povećanog taloženja melanina. Ponekad je to nasledno, ali najčešće tamni krugovi se pojavljuju zbog prečestog brijanja dlaka. A često nanošenje antiperspiranta samo pogoršava stanje.

Prva i najvažnija stvar je piling i to bar jednom sedmično, jer se ti krugovi mogu pojaviti i zbog začepljenih pora od znoja i prljavštine. Jedan od najboljih pilinga u ovom slučaju je mešavina maslinovog ulja i smeđeg šećera. Smesu utrljavate nežnim kružnim pokretima.

Poželjno je i da promenite način depilacije. Pređite na vosak ili egipatsku, šećernu depilaciju (o njoj više pročitajte u tekstu Depilacija u sopstvenom domu). Takođe, preporučljivo je i da promenite dezodorans ili antiperspirant, koji možda oštećuju vašu kožu. (Kako da napravite prirodni pročitajte u tekstovima Sasvim jednostavan dezodorans i Recept za dezodorans od gline). Birajte one za osetljivu kožu.
Donosimo vam i nekoliko predloga kako da iskoristite prirodu da biste se rešili ovih tamih krugova. Mada, morate imati na umu da ovi predlozi ne mogu učiniti čuda i ponekad treba i par meseci da biste dobili prave rezultate.

Limun je poznati prirodni izbeljivač, pa je koristan i za posvetljenje kože. Samo uzmite kriške limuna i utrljavajte ih ispod pazuha.

Napravite pastu od kurkume, limunovog soka i surutke. Sastojke izmešajte i nanesite ispod pazuha. Ostavite da deluje 15 minuta i operite. Ukoliko ovaj proces budete ponavljali svaki dan rezultate ćete brzo videti.

Jogurt je jedan od najboljih isprobanih prirodnih preparata protiv tamnih krugova ispod pazuha. Pomešajte brašno od leblebija i jogurt i nanesite ispod pazuha. Ukoliko budete ovo ponavljali svaki dan, područje ispod pazuha će biti prirodno izbjeljeno.

Komentari

komentara