Ljepota

Djevojke oprez – Čak 80 posto žena nosi grudnjake pogrešne veličine i riskira brojne bolesti

Napisao admin

Usprkos brojnim kampanjama, od 70 do 80 posto žena još nosi grudnjake pogrešne veličine, a brojne ne nose sportske grudnjake dok trče.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Zbog toga, grudnjaci izazivaju bolove u vratu, ramenima i leđima, probavne probleme osobito žgaravicu, osipe i glavobolju te u u konačnici grudi se objese prije vremena.

– Tijekom života, žena promijeni i do šest veličina grudnjaka, zbog trudnoće, promjena težine i gravitacije. Zato je važno svake godine iznova provjeriti koja veličina odgovara – ističe fizijatrica Sammy Margo.

Najčešći problem je to što su grudnjaci previše stisnuti oko rebara.

– To leđa funkcionalno dijeli na dva dijela koja potom ne mogu obavljati svoj posao. Nedovoljna potpora naprijed povlači gornji dio leđa naprijed a kako bi to kompenzirale, mnoge žene naginju glavu unatrag – upozorava dr. Richard Moore osteopat i sportski masažer.

Dodaje kako utjecaj lošeg grudnjaka samo zbraja.

– Sve to stvara pritisak na dijafragmu dok sjedite pa mijenja način disanja, izravno je povezano s probavnim sustavom odnosno žgaravicom i sindromom iritabilnog crijeva te usporava cirklulaciju i tako potiče nastanak tenzijskih glavobolja – objašnjava dr. Moore.

Izmjerite tijelo odmah ispod grudi. Krojački metar mora biti paralelan s podom i posve prianjati uz tijelo. Osnovne veličine određene su tako da odgovaraju podprsnoj veličini dva cm većoj i dva cm manjoj.

Izmjerite opseg grudi. Metar ne smije pritiskati grudi. Od opsega grudi oduzmite podprsni opseg.

– Ako je razlika 12-14 cm – košarica A

– Ako je razlika 14- 16 cm – košarica B

– Ako je razlika 16-18 cm – košarica C

– Ako je razlika 18-20 cm – košarica D

– Ako je razlika 20-22 cm – košarica E

– Ako je razlika 22-24 cm – košarica F

 

Stručnjaci ističu i kako je svim djevojkama s košaricom C i više sportski grudnjak obvezan, a preporučuju i dodatnu potporu koju pruža sportski top.

cure.ba

Komentari

komentara