Ljepota

Prirodni puder za lice u prahu od ovsenih pahuljica

Pravljenje prirodnog pudera u prahu od ovsenih pahuljica - uspesnazena.com
Napisao H. H.

Puder napravljen vlastitim rukama ni u čemu se ne razlikuje se od pudera koji prave proizvođači kozmetičkih preparata.

Naprotiv, on ima dosta prednosti jer se sastoji samo od prirodnih sastojaka. Puder, koji ste sami napravili, neće izazvati alergije, imat će samo pozitivan uticaj na kožu vašeg lica, štiteći kožu od uticaja ultravioletnih zraka.

Pripremiti puder kod kuće nije teško. Ovaj recept je prirodan i na vašu kožu će imati ne samo estetski, već i ljekovit uticaj ako imate problematičnu kožu lica.

Puder od ovsenih pahuljica ne zatvara pore i odličan je izvor vitamina. Odlično matira lice, izjednačava ten, eliminiše masni sjaj. Po svom sastavu je hipoalergen. Proziran je, ali odlično sakriva sve vidljive nedostatke na licu, prilagođavajući se boji vašeg tena, piše “Femina“.

Za pripremu pudera bit će potrebno:

– 100 gr ovsenih pahuljica;

– 1,5 litar vode (bolje je koristiti flaširanu ili filtriranu);

– 2 posude;

– papirni ubrus ili tanka pamučna maramica.

Način pripreme:

1. Ovsene pahuljice sitno sameljite u mlinu za mljevenje kafe ili uz pomoć blendera;

Pravljenje prirodnog pudera u prahu od ovsenih pahuljica – uspesnazena.com

2. Dobivenu smjesu stavite u staklenu teglu ili drugu veću posudu i prelijte sa 0,5 litre vode. Dobro promiješajte;

3. Ostavite smjesu da odstoji 20-30 minuta, da se odvoji talog;

Pravljenje prirodnog pudera u prahu od ovsenih pahuljica – uspesnazena.com

4. Polako prelijte čistu vodu u drugu posudu, a talog ponovo zalijte sa pola litre vode;

5. Po isteku pola sata proceduru ponovite drugi put. Vodu (bez taloga) polako prelijte u drugu posudu u kojoj se već nalazi prva voda bez taloga;

6. Mješavinu ovsenih pahuljica zalijte ponovo, po treći put, i poslije pola sata opet prelijte vodu (bez taloga) u drugu posudu. Mješavina nam više neće biti potrebna, poslije je možete iskoristiti kao masku za lice ili blagi piling tijela.

Sada treba vodu procediti kroz cediljku, komad ubrusa ili tanku pamučnu maramicu.

Ubrus stavite na cjediljku, cjediljku na neku veću posudu. Bijelu vodu polako sipajte kroz ove filtere. Proces filtracije traje sat- dva .

Poslije ovog vremena vidjet ćete da se sva voda procijedila, a na ubrusu je ostala svijetla masa. To će uskoro postati naš puder. Ali, nije još vrijeme za radovanje. Ispred nas je još 24 sata sušenja pudera.

Pravljenje prirodnog pudera u prahu od ovsenih pahuljica – uspesnazena.com

Ubrus pažljivo uklanjamo sa cjediljke i stavimo ga na neku pliću posudu, recimo tacnu ili tanjir. Ostavljamo da se suši. Vrijeme sušenja je otprilike 24 sata.

Kada se sve osuši, polako odvajamo koricu od ubrusa i jos jednom sitno meljemo u mlinu za kafu ili sitno gnječimo kašikom. Posljednja etapa je filtracija kroz najlon čarapu.

Pravljenje prirodnog pudera u prahu od ovsenih pahuljica – uspesnazena.com

Sada svoj puder stavite u odgovarajuću kutijicu i nanosite ga pomoću četkice.

Pravljenje prirodnog pudera u prahu od ovsenih pahuljica – uspesnazena.com

Naravno, ovaj puder ne može sakriti bubuljice i jako crvenilo kože, ali odlično izjednačava ten, ne zatvara pore (što nije slučaj sa kupovnim puderom), osvježava i eliminiše masni sjaj na duže vrijeme. Ali, najbitnije je, veoma prijatan osjećaj kod dodira lica.

Ovaj puder zaista umiruje kožu. Možete ga koristiti za dnevnu varijantu, poslije nanesene dnevne hidratantne kreme, ili uvečer, kao završni sloj na vaš tečni puder.

Komentari

komentara