Ljepota

Trebaju li muškarci brijati pazuhe? Konačno, ovo je odgovor

Napisao H. H.

Ovo pitanje već dugo vremena muči mušku populaciju.

Dlake su oduvijek bile glavna razlika između žena i muškaraca, ali u modernom dobu to se počelo mijenjati, prenosi “Večernji“.

Muškarci prihvataju moderne trendove i počinju brijati svoje pazuhe, iako je ovo prije nekoliko decenija bilo nezamislivo.

Odgovor na ovo pitanje dali su čitatelji portala “Men's Helath”.

U anketiranju je učestvovalo 4,044 muškaraca, a njih 68 posto odgovorilo je da briju dlake na spomenutom području.

Nešto više od polovine, njih 52 posto tvrdi da briju dlake zbog estetskih razloga, a 16 posto ispitanih muškaraca dlake brije zbog vježbanja.

Tek jedan od deset muškaraca tvrdi da nikada nije obrijao spomenute dlake. Zanimljivo, nauka nam nije dala egzaktan odgovor zašto muškarci imaju dlake na pazusima. Moguće je da su jednom te dlake služile da privuku ženu mirisom znoja“, kaže Daniel Lieberman, profesor na Univerzitetu Harvard.

Međutim, to danas svakako nije slučaj, zato je preporuka da svakako obrijete dlake i oslobodite svoje pazuhe.

Ovo su tri koraka za jednostavno brijanje pazuha.

1. Podrezujte dlake dok su mokre

Možete ih rezati i kada su suhe, ali Whitley predlaže vodootporan trimer i brijanje ispod tuša. Vruća voda omekšava dlake i tako smanjuje čupanje dlaka i povrede.

2. Održavajte ih kratkima

Ako imate ravne dlake, Whitely predlaže da ih skratite na 2,5 centimetra ili manje, ali ostavite barem centimetar kao bi spriječili pojavu pikavih dlačica koje svrbe.

Ako imate kovrčave dlake, Whitley kaže da ih možete skratiti na 3 milimetra. Korištenje češlja pomoći će vam da imate ravne dlake koje neće iritirati kožu.

Možete ih potpuno obrijati, ali će vas zbog toga napasti dečki u teretani. Iskreno, to je dodatna gnjavaža koja vam nije potrebna.


3. Ne preskačite njegu nakon brijanja

Nakon podrezivanja upotrijebite balzam nakon brijanja bez mirisa. (Pazite da ne sadrži alkohol jer vam je koža već osjetljiva.) Pričekajte dvije do tri minute prije nego nanesete dezodorans.

Komentari

komentara