Ljepota

Ako imate osjetljive oči – Korisni savjeti za šminkanje osjetljivih očiju

Napisao admin

Ako imate osjetljive oči onda postoji i ograničenje kozmetičkih poizvoda koje možete i smijete koristiti. Žene uglavnom vjeruju da je maskara glavni krivac iritacije, ali postoje i drugi proizvodi koji izazivaju natečenost i iritaciju osjetljivih očiju. Evo o čemu se radi.


Oči (Foto: Cure.ba)

Zaboravite na vlakna

Ako imate osjetljive oči, izbjegavajte korištenje maskare sa vlaknima za produžavanje trepavica, jer vlakna mogu upasti u oči i izazvati iritaciju. Ako ste odlučni u namjeri da imate duge trepavice, probajte maskare za produžavanje trepavica (bez vlakana) ili maskare za volumen. Ove formule naglašavaju i ističu trepavice, a manja je i mogućnost iritacije očiju.

Prste k sebi!

Nećemo ograničiti ove savjete samo na šminku. Veliki broj žena ima i osjetljivu kožu oko očiju kojoj je potrebna adekvatna pažnja i njega. Stručnjaci preporučuju upotrebu krema za predio oko očiju sat vremena prije odlaska u krevet kako biste izbjegli buđenje sa natečenim i iritiranim očima. Takođe, izbjegavajte dodirivanje pomenutog područja što je više moguće.

Vodite računa o kozmetici

Osjetljive oči se veoma lako mogu iritirati upotrebom prljavog kozmetičkog pribora ili korištenjem kontaminiranih proizvoda. Ne zaboravite da pribor održavate čistim te da proizvode uvijek dobro zatvorite.

Kremasta sjenka

Ako imate osjetljive oči onda se, naravno, preporučuje i korištenje samo određenih tipova šminke. Sjenka u prahu se veoma lako nanosi i vjerovatno je najpopularniji tip sjenke, ali kod osjetljivih očiju kremasta sjenka uvijek treba biti prvi i jedini izbor. Ona je dugotrajnija, još lakše se nanosi, izgleda jednako dobro kao i drugi tipovi sjenke, a postoje veoma male šanse da vam iritira oči.

Kapi za oči!

Ako koristite kapi za oči, onda je potrebno da ih koristite bar pola sata prije nanošenja šminke. Poenta je da navlažite oči koliko god je to moguće prije nanošenja šminke, jer ćete tako izbjeći iritiranje očiju.

Gdje povući liniju?

Ako koristite tuš za oči, ne preporučuje se da ga nanosite direktno na liniju trepavica, obzirom da može blokirati Meibomove žlijezde – lojne žlijezde koje proizvode masti bez kojih nema zdravih očiju. Blokiranje ovih žlijezda može uzrokovati suhoću očiju i pojavu čmička. Kako biste izbjegli iritacije, na gornjem kapku tuš nanosite iznad linije trepavica, a na donjem, naravno, ispod te linije.

Skidanje šminke

Skidanje šminke podjednako je važno. Kako biste izbjegli iritaciju, koristite proizvode za skidanje šminke koji ne sadrže ulja.

cure.ba

Komentari

komentara