Ljepota

Pokušajte ih izbjeći: Greške u šminkanju koje će vas učiniti starijim

Napisao H. H.

U namjeri da što bolje pokriju nepravilnosti na licu, žene stavljaju velike količine pudera ili bb kreme i tako dobijaju još gori efekt maske

Vjerovatno vam se barem jednom desilo da je lice, kada ste se pogledali u ogledalo, izgledalo starije nego što zaista jeste. Razlog su greške tokom šminkanja, koje mogu nastati zbog vaše nespretnosti, lošeg svjetla u prostoriji, pogrešnog izbora šminke, ali i previše makeupa na licu.

Skrećemo vam pažnju na greške koje su najčešće:

Previše tečnog pudera ili bb kreme

U namjeri da što bolje pokriju nepravilnosti na licu, žene stavljaju velike količine pudera ili bb kreme i tako dobijaju još gori efekt maske. Zapamtite – za puder najviše važi pravilo – “manje je više.” Poenta je da prekrijete nedostatke, ali da sve izgleda prirodno. Ukoliko imate jako crvenilo i velike nepravilnosti koje vaš uobičajeni proizvod ne pokriva, pronađite drugi koji je jače pigmentovan, odnosno koji ima veću pokrivnu moć ili koristite korektor. Najbolji način da budete sigurne da niste nanele previše proizvoda jeste da nakon što stavite puder ili bb kremu sačekate nekoliko minuta da koža upije, pa čistu papirnu maramicu pritisnete nekoliko puta na cijelo lice. Maramica će pokupiti višak.

Nanosite tečni puder pljosnatom četkicom

Kada u pretraživač na internetu ukucate riječi ,”četka za puder” ili na engleskom “foundation brush” izaći će vam gomila fotografija četkica, od kojih su većinom one pljosnate. Eksperti za šminkanje međutim, tvrde da je apsolutna greška nanositi tečni puder pljosnatom četkom. Zašto? Zato što ona ne prijanja dobro uz lice, ne pokriva veliku površinu i često ostavlja sitne brazde. Najbolji izbor su pufnaste ravno sječene četke uz pomoć kojih ćete ravnomjerno nanijeti i rasporediti puder.

Boju obrva prilagođavate boji kose

Kada kupujete olovku za obrve vodite se jednostavnim pravilom – ako imate svijetlu kosu uzmite olovku koja dvije-tri nijanse tamnija, a ako imate tamnu kosu uzmite onu koja je dvije-tri nijanse svjetlija i nećete pogriješiti. Ukoliko imate šatiranu kosu ili ombre, birajte olovku koja će biti u tonu najsvetlijih vlasi kose.

Previše vještačkih trepavica

Nemojte pretjerivati sa dužinom i gustinom, birajte one koje će se prilagoditi vašem oku. Važno je da vam vještačke trepavice dadnu određenu dozu glamura, istaknu pogled, ali da i dalje izgledate prirodno.

Pogrešna olovka za usne

Prije svega, važno je znati da li vam više odgovaraju toplije ili hladne boje. Nakon što to ustanovite, olovku za usne biste trebali birati u skladu s bojom usana. Ona bi trebalo biti svega nijansu tamnija od prirodne boje usana, posebno ako ih iscrtavate izvan prirodne linije.
Ako je riječ o ružu u boji, izaberite olovku za nijansu tamniju od odabranog ruža kako biste stvorili suptilan ombre efekat koji će dati volumen vašim usnama,prenosi Faktor

Loš izbor korektora

Ukoliko vam treba korektor za prekrivanje podočnjaka, nikako ne posežite za onim koji obećava mat završetak. Delikatna koža oko očiju zahtijeva stalnu hidrataciju, pa zato čak i ako imate masnu kožu, izaberite hidratantni korektor sa žutim podtonom ili bojom breskve.
Ukoliko vam treba proizvod za posvjetljivanje lica, u skladu sa tipom kože, izaberite korektor koji je samo jednu nijansu svjetliji od vaše kože.

Neredovno čistite četkice za šminkanje

Ova greška može biti uzrok bubuljicama i upalnim procesima na vašoj koži. Bakterije koje se nakupljaju u ostacima proizvoda na četkicama nepovoljne su za vašu kožu, pa biste ih trebali prati barem jednom sedmično.

Komentari

komentara