Ljepota

Koža pamti opekline

Napisao H. H.

Znamo da se svake godine ponavljamo, ali zaista… zaštitite kožu odjećom i korištenjem preparata s visokim zaštitnim faktorom

Iako koža voli sunce, koža i pamti ako se sa suncem, odnosno sunčanjem pretjera. Izlaganje suncu donosi blagodati, koža proizvodi vitamin D i pomaže odlaganju kalcija u kosti. No, što poduzeti kad se pojave opekline od sunca kao posljedica pretjeranog izlaganja UVB zrakama?  Kako ih ublažiti i kako preventivno djelovati da do njih uopće i ne dođe? Vrlo je važno pravilno zaštititi kožu odjećom i korištenjem preparata s visokim zaštitnim faktorom te na taj način izbjeći nastanak opeklina.

UV zrake
UV zračenje uzrokuje i do 80 posto oštećenja na koži.. Sunčevo zračenje sastoji se od tri vrste UV zraka: UVC, UVB i  UVA. UVA-zrake prodiru u vezivno tkivo kože i prvi su uzrok  kroničnih UV-om izazvanih oštećenja poput fotostarenja, ali su odgovorne i za stvaranje slobodnih radikala , fototoksičnih i fotoalergijskih procesa u koži. UVB-zrake prodiru u najdublje slojeve epidermisa, do bazalnog sloja, uzrokujući opekline, DNA-oštećenja i u najgorem slučaju rak kože.

Simptomi opeklina
Ako na svojoj koži vidimo opekline, treba odmah prestati s izlaganjem suncu. Kako bi se smanjila temperatura i neugoda, poželjne su hladne kupke, a nakon njih hidratiziranje opečenih dijelova tijela, time se ujedno smanjuje peckanje i zatezanje kože. Opekline od sunca prvog stupnja sastoje se samo od crvenila,koje se jasno vidi na područjima koja su bila izložena suncu. Kod opekline drugog stupnja, dolazi do stvaranja plikova, koža tada postaje bolna i osjetljiva. Mučnina, glavobolja, groznica i dehidriranost također su pokazatelji  pretjeranog izlaganja suncu.

Posljedice opeklina
To su ponajprije fotodermatoze, koje često zovemo alergijom na sunce. Karakterističan je osip koji zahvaća podlaktice i dekolte i izaziva vrlo neugodan svrbež. Mogu se pojaviti i sunčane pjege, radi se o smeđim mrljama, koje se pojavljuju na suncu izloženim područjima, licu i rukama. Dugoročna posljedica je prerano starenje kože. Uočava se na licu, vratu, potiljku, kao i na stražnjem dijelu ruku i podlakticama. Povećan je rizik od nastanka zloćudnih promjena na koži. Dokazano je da ako se štitimo od UV zraka od djetinjstva i tijekom cijelog života, opasnost od zloćudnih promjena na koži svodi se na najmanju moguću mjeru.

Kako ublažiti opekline
Oblozi su prva i temeljna stvar koju treba učiniti ako na koži primjetite opekline. Natopite čistu tkaninu ili gazu i stavite preko opekline. Držite nekoliko minuta zatim skinite. Ponovite tijekom jednog dana desetak puta, ukupno držeći obloge oko 15 minuta. Tkaninu možete navlažiti i hladnim čajem hamamelisa. Ova biljka ima protuupalno djelovanje i djeluje olakšavajuće na kožu. Pomaže i nemasno mlijeko. Izmiješajte jednu šalicu nemasnog mlijeka s 4 šalice vode, zatim dodajte nekoliko kockica leda. Obloge držite 15 do 20 minuta. Ponovite svakih 2 do 4 sata.

Mnogi posegnu i za jogurtom. Nanesite jogurt na područja koja su izgorjela na suncu. Isperite hladnim tušem. Najbolje bi bilo izbjegavati sapun. U kupku možete dodati jedan od sljedećih proizvoda kako bi smanjili svrbež, bol i upalu. To može biti ocat, šalicu bijelog ili jabučnog octa izlijte u kadu hladne vode. To će smiriti opekline i bol. Ili razmutite šaku sode bikarbone u mlakoj vodi za kupanje. Umjesto brisanja ručnikom pustite da se koža osuši.

Dovoljno hidratacije
Oblozi će donijeti povremeno olakšanje, ali koža je i dalje osjetljiva pa je važno nanositi dovoljno kreme. Mazanje uljem gospine trave također pomaže kod opeklina od sunca. Losioni, mlijeka ili sprejevi posebno formulirani za njegu kože nakon sunčanja kožu hlade, hrane, vlaže. Preparati posebno formulirani za njegu nakon sunčanja mogu se koristiti i za male opekline ako se nanose češće i u debljem sloju. Opečenoj koži godi i višekratno sprejanje termalnim vodama. Za osobe koje vole prirodna rješenja za kožu iritiranu suncem, preporuka je gel na bazi aloe vere koja smiruje kožu, hladi i djeluje protuupalno.

Pojava plikova
Sve dok je koža osjetljiva i vide se posljedice opeklina, taj dio tijela morate prekriti prije izlaska na sunce. Ako se na koži počnu stvarati plikovi, nikako ih ne smijete bušiti ili guliti. U slučaju ozbiljnijih opeklina, najbolje je posjetiti liječnika koji će propisati ako je potrebno dodatne mjere liječenja. Svakako posjetite liječnika ako osjetite mučninu, groznicu, opću slabost, primjetite dijelove ljubičaste boje na koži ili neizdrživ svrab.

Važnost zaštite od sunca
Kako biste izbjegli opekline, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom barem 30 minuta prije nego idete na plažu. Nemojte zaboraviti zaštiti usne, ruke, uši i pozadinu vrata. Faktor zaštite neka bude 15 do 30. Faktor 15 štiti od 95 posto zračenja, a faktor 30 od 97 posto. Posebno se zaštitite između 11 i 15 sati kada je sunce najjače, a najbolje bi bilo tada se skloniti sa sunca.

Čuvajte djecu od sunčevih opeklina
Kod djece je rizik od opeklina znatno veći. Ukoliko primjetite da je vaše dijete zadobilo opekline od sunca, okupajte ga u mlakoj vodi, a potom na opekline stavljajte sterilne gaze koje ste prethodno umočili u hladnu vodu, ali ne smije biti prehladna. Dajte djetetu što više tekućine za piće i svakako posjetite liječnika. Djetetu nemojte dozvoliti da izlazi na sunce sve dok se koža potpuno ne oporavi. Izgorena koža počinje se guliti nakon tjedan dana. Nemojte mu dati da guli tu oštećenu kožu jer su slojevi kože ispod nje osjetljivi na infekciju.

Agresivno djelovanje sunca u djetinjstvu nepovratno narušava kožni obrambeni sustav, jer koža akumulira otrovne slobodne radikale, njezina sposobnost obnavljanja opada i šteta na stanicama je konačna. Važno je dakle maksimalno ograničiti izlaganje djeteta suncu i što bolje zaštititi kožu sredstvima za zaštitu s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50 +)  posebno napravljenima za djecu.

Komentari

komentara