Ljepota

Potresna ispovijed Dine: ‘U vidnom polju su mi se pojavljivale bijele mrlje, a situacija se još pogoršala kada sam u školi pala u nesvijest’

Napisao H. H.

Anoreksija je bolest koja je toliko spominjana, a opet toliko strana i nepoznata. Na izgled se čini banalna, a zapravo je izrazito opasna. Koliko je tanka granica da vas anoreksija povuče u svoj vrtlog, ispračala nam je glavna junakinja ove priče

Anoreksija je psihički poremećaj u kojem mlade, u 90 posto slučajeva djevojke, u strahu od debljanja počinju namjerno mršavjeti.  Anoreksija ima puno svojih faza, neke djevojke godinama balansiraju po rubu, no one koje dublje ogreznu u bolest, sežu do teške pothranjenosti, gubitka energije i potpune fizičke iscrpljenosti, a u najtežim slučajevima, dolazi do otkazivanja organa, pa do smrti.

Dina, rođena u Splitu, danas uspješna 35-godišnjakinja, majka dvoje djece, prisjetila se kako je izgledao njezin pakao zvan anoreksija. Imala je svega 13 godina, kada na pragu puberteta, nije baš bila zadovoljna svojim odrazom u ogledalu. Iako nikada nije bila krupnije građe, naprotiv, i kao dijete bila je visoka i vitka, promjene koje su uslijedile u pubertetu, nisu je činile sretnom. Odlučila je da će nešto poduzeti po tome pitanju, a prvi korak je bio odluka da će izbaciti kolače, točnije, sve slatko iz svojeg jelovnika. U tome je Dina dobila i podršku roditelja koji nisu ni naslutili kuda ovaj, naizgled bezopasan korak, vodi. Samo su zaključili da šećer nije zdrav i da ‘se nema smisla s njime prejedati’. ‘Pa, nitko ne želi biti debeo’, rekao je tada Dinin tata.

To je bio početak agonije koja je trajala gotovo pet godina. Naravno da se Dina nije zaustavila samo na šećeru. Kada je shvatila da ima kontrolu nad tim što će pojesti, a što neće, i da sve više i više kontrolira glad, nakon šećera, došao je red i na druge namirnice. ‘Jednostavno, osjećala sam se moćno. Ja sam bila šef toga što ću pojesti, a shvatila sam da roditeljima vrlo lako mogu manipulirati. Ipak, još uvijek nisam bila ni približno zadovoljna svojim odrazom u ogledalu, iako sam već bila izgubila nekoliko kilograma. Tada sam zaključila da ako želim biti uspješna u mršavljenju, moram prionuti rigoroznijim mjerama’, kaže.

Kako je lista dozvoljene hrane u Dininom jelovniku bila sve manja, tako su i kilogrami odlazi. Odjeća joj je postajala široka, a kosti su joj izvirivale gotovo pa iz svega što bi obukla. Njezinu mršavost počinjali su primjećivati i njezini prijatelji, rodbina, a i roditelji su shvatili da se nešto događa. No, ona se nije dala smesti. Bila je majstor u razmazivanju ručka po cijelom tanjuru da se dobije dojam da je nešto pojela, a bila je u stanju tako sjediti za stolom i po nekoliko sati. Tisuću izgovora, stotine lažnih uvjerenja, sve samo da je se ne tjera da više pojede. ‘Kako samo za ručak prejela……da si samo vidjela koliko sam pojela za doručak’, izmišljala bi priče onima koji je nisu vidjeli i time stvarala izgovor zašto ne mora jesti sljedeći obrok.

 

Dina nam priča kako su njezinoj obitelji posebno bila iritantna ispitivanja koja su nju, jadnu, potpuno opsjedala. ”Što misliš,  deblja li više kruh i pašteta ili kruh i majoneza? Ako pojedem pola tanjura tjestenine, hoću to sve potrošiti ako napravim dvjesto trbušnjaka? Ako pojedem meso, koliko krugova moram otrčati da bi ga potrošila’, tako su glasila pitanja koja sam počela postavljati tijekom svakog obroka’, ispričala je Dina i prisjetila se ludila koje je nastalo kada joj je netko rekao da se od kuhanih jaja mršavi, pa ih je sumanuto jela dok nije ‘dušu povratila’.

Nakon što je na svoju visinu od 173 centimetra spala na 50-ak kilograma, Dina je izgubila menstruaciju,. Bila je uvjerljivo najmršavija djeovojčica u razredu, no u svojim očima, ona je još uvijek bila debela. I roditelji su shvatil ida je vrag odnio šalu i krenuli s njom kod psihologa, ludjeli su kod kuće i krivili sebe kako su mogli dopustiti da skidanje par kilograma tako daleko ode, no sve to skupa do Dine uopće nije dopiralo. Ona je živjela u svojem svijetu, nastavljala sa svojim režimom prehrane i postala profesionalac u skrivanju svojih laži.

‘Negdje u drugom razredu gimnazije, kada sam imala ispod 50 kilograma, shvatila sam da sam ozbiljno bolesna kada sam na dnevnoj bazi počela patiti od vrtoglavica. Nisam mogla držati ravnotežu, u vidnom polju su mi se pojavljivale bijele mrlje, a situacija se dodatno pogoršala kada sam u školi pala u nesvijest, i kada su profesori pozvali Hitnu. Završila sam u bolnici iz koje me nisu puštali neko vrijeme, dobivala sam infuziju i svakodnevno sam posjećivala psihijatra. Odjednom sam shvatila da ću, ako tako nastavim, stvarno umrijeti’, priča Dina i iskreno priznaje da ona sebi ni tada nije bila premršava. O svojem izgledu je više shvaćala kakav je od izbezumljenih pogleda prijatelja, roditelja i rodbine na njezino tijelo.

Dugo joj je trebalo da se vrati u tračnice normalnog života i da malo čudovište, zvano anoreksija, koje uvijek čuči u njoj, ne vodi više glavnu riječ. I danas priznaje da kada joj se nagomila stres, stignu ju životni problemi ili jednostavno ima loš dan, prvi joj je poriv da prestane jesti. No, sada je svjesna kuda bi do vodilo, pa više ne pribjegava takvim rješenjima. Dina je jedna od od onih koju su shvatili što anoreksija radi njezinom tijelu, i u krajnjoj liniji, životu, i uzela je konce u svoje ruke.

No puno je djevojaka koje ne razmišljaju tako, nego se i međusobno ohrabruju i izmjenjuju iskustva i trikove u izgladnjivanju. Njihova bizarna internetska platforma zove se The pro-ana life style forever i namijenjena je svima onima koji propagiraju izgladnjivanje. Tamo se međusobno ohrabruju, daju si savjete kako što duže izdržati bez hrane, kako skrivati izgladnjivanje od roditelja, i slično.

Tako pobornice pro ane dijele svoje jelovnike koje se sastoje od svega 200 kalorija u danu. Savjetuju da dan treba početi ispijanjem hektolitara vode, a gutanje kuglica vate, tvrde one, također učinkovito smanjuju apetiti. Proane, kako se same nazivaju, kažu da je glad sramotna, te da ama baš nitko ne voli debele ljudi niti su oni u bilo čemu uspješni. ‘Pogledaj ono što si planirala pojesti, a onda pročitaj ovo. Jesi sigurna da ne možeš bez toga obroka’ Zamisli kako ćeš se odlično osjećati ako ga preskočiš! Gurni tu hranu od sebe. Popij pola litre vode. Prepolovi porciju obroka kojeg si planirala pojesti. Polovicu baci. Popij još pola litre vode. Sad opet pogledaj hranu. Jesi još gladna? Pogledaj se u ogledalo od glave do pete. Napiši na papir svaki dio koji bi na sebi poželjela promijeniti. Pročitaj ga tri puta. Nakon toga napravi deset sklekova. odi i operi zube. Jesi još uvijek gladna’, samo je dio posta koji ohrabruje gladovanje i koje na dnevnoj bazi  čitaju tinejdžerice te slijede ovako bizarne upute,piše

story.hr

Komentari

komentara