Kuća i hrana

Rezultati mnogih naučnih istraživanja – Osam vrsta hrane koju trebaju konzumirati stariji od 40 godina

Napisao admin

Dok su mlađi, ljudi obično ne razmišljaju o tome kaoju hranu konzumiraju, jer su im tijela dovoljno snažna da se izbore sa svime. Međutim, kada se napuni 40 godina, način na koji se tijelo nosi sa svime što jedemo se počinje mijenjati.


hrana (foto:cure.ba)

Rezultati mnogih naučnih istraživanja pokazuju da se količina potrošene energije tokom odmaranja počinje smanjivati kada osoba napuni 30 godina, sa dodatnim smanjenjem od sedam posto za svako novo desetljeće. To znači da ako nastavite da jedete kao kada vam je bilo 20 godina, počet ćete gomilati prekomjerne kilograme.

Od četvrtog desetljeća pa nadalje, rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa počinje da brine mnoge. Međutim, postoje određene vrste hrane koje mogu umanjiti ove rizike.

Zobene pahuljice sadrže beta glukane, otopiva vlakna koja umanjuju nivo lošeg holesterola. Avenantramidi, antioksidansi koji se nalaze samo u zobenim pahuljicama, štite od ateroskleroze.

Višnje mogu poslužiti u borbi protiv nekoliko oboljenja koja su česta u srednjim godinama, kao što su giht i artritis. Višnje su bogate antioksidansom antocijaninom.

Badem pomaže kod regulisanja nivoa šećera u krvi i smanjuje holesterol.

Omega 3 masne kiseline u ribama pomažu kod smanjivanja broja otkucaja srca i krvnog pritiska. Takođe umanjuju rizik od aritmije. Ribe koje sadrže najviše omega 3 masnih kiselina su losos, skuša, tuna, sardine i haringe.

Izoflavoni u soji smanjuju holesterol, povećavaju gustinu kostiju kod žena u menopauzi i poboljšavaju plodnost kod muškaraca.

Paradajz je izvrstan izvor antioksidansa likopena. Paradajz pruža jedna vid zaštite od formiranja i širenja ćelija raka, a štiti i arterije od ateroskleroze.

Punomasno mlijeko pomaže u borbi protiv gubitka mišićne mase povezane sa starošću, posebno nakon 50. godine života.

Piletina je izvrstan izvor proteina i pomaže regulaciji težine i izgradnji mišićne mase.

cure.ba

Komentari

komentara