Kuća i hrana

Jeste li znali – Talog od kafe – za šta sve možete da ga koristite

Napisao admin

Ukoliko uživate u ukusu turske kafe, onda se sigurno i vi suočavate sa velikim količinama toza/taloga od kafe koji ostaje u šolji i džezvi. Ali, ako mislite da morate da ga bacite, varate se.


kafa (foto:cure.ba)

Toz od kafe da se iskoristi na nekoliko korisnih načina:

Piling 

Pomiješajte talog od kafe sa medom i napravite piling koji možete koristiti za tijelo i lice i koji će vašoj koži dati prekrasan sjaj. Isto tako, ovaj piling je odličan za odstranjivanje celulita. 

Maska za kosu 

Ova maska je vrlo jednostavna. Utrljajte talog na tjeme i ostavite ga da odstoji neko vrijeme. Plavuše bi trebalo da izbjegavaju ovaj tretman, ali svima ostalima poslije njega će kosa biti sjajna i elastična.

Đubrivo 

Talog od kafe pomiješan sa vodom je odličan način za dohranjivanje zemlje vašeg saksijskog cvijeća. 

Osvježivač 

U malu zdjelu stavite talog od kafe, pa zdjelu na mjesto sa kojeg želite da odstranite neprijatne mirise, kao na primjer u frižider ili kantu za smeće.

Sredstvo za čišćenje 

Ako vam je sudje mnogo zaprljano, talog od kafe će riješiti vaš problem. Izribajte sudje talogom, ali pazite da ne upije boju.

Isto tako, ako želite da vaš drveni namještaj ima nov sjaj, pomiješajte talog sa vodom, premažite drvene dijelove namještaja i ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa prebrišite čistom krpom. 

Sredstvo protiv uboda unsekata

Istrljajte talogom mjesta na tijelu koja želite da zaštitite od uboda insekata, jer insekte odbija jak miris kafe  odbija insekte.

cure.ba

Komentari

komentara