Kuća i hrana

Recept – Riblji ćevapi

Napisao admin

Prelijepi sočni ćevapi od morske ribe sa prilogom restovanog krompira sa narandžom


Riblji ćevapi (Foto: Cure.ba)

Sastojci

    riblji ćevapi
     300 gr filet oslića ili skuše
     1kom jaje
     1/4 k.kašikice so
     1/2kafene kašikice bijeli biber
     2-3 čena bijeli luk
     1/2 veze peršun svjež
     po potrebi prezla
    restovan krompir
     1kg krompir
     1kom narandža
     3 čena bijeli luk
     3 supene kašike ruzmarin
     po ukusu so
     po ukusu biber
     po potrebi ulje

Priprema

Filet usitnimo nožem.Parčiće ribe zajedno sa ostalim sastojcima ubacimo u blender ,sem prezle i usitnimo.U masu potom dodajemo prezlu dok ne dobijemo gustinu koju je lako mjesiti i oblikujemo ćevape koje pržimo na ulju.Poslije prženja ćevape stavljamo na papirni ubrus da se ocjede.

Krompir očistimo i isečemo na kocke od prilike 2×2 i skuhamo u slanoj vodi i prespemo u cediljku da se dobro ocjedi.Na vrelo ulje bacimo listiće ruzmarina i tri čena bjelog luka koje smo ostavili u kočuljici i samo prignječili drškom noža.Kada bijeli luk zamiriše i dobiju blago zlatnu boju dodamo koru narandže koju smo predhodnoo dobro oribali pod toplom vodom i isekli na tanke režnjeve.Kada korice dobiju lepu boju na njih dodati skuvan krompir, posoliti pobiberiti i dinstati 3-4 min , u međuvremenu krompir preliti sa pola soka od narandže.

Kod služenja korice mogu da se izvade jer je krompir upio već aromu, ukoliko ste ljubitelj jačih aroma konzumirajte korice zajedno sa krompirom.

 

cure.ba

Komentari

komentara