Kuća i hrana

Recepti – Cappuccino torta

Napisao admin

Lagana torta za sve ljubitelje čokolade i kafe sa puno krema, krckavim grilijasom i koricama.


Cappuccino torta (Foto: Cure.ba)

Sastojci

     Za korice:
     5 bjelanaca
     250 g secera
     1 kasika brasna
     1 kasika sirceta ili limunovog soka
    Za osnovni krem
     1 l mlijeka
     5 zumanaca
     9 kasika secera
     9 kasika brasna/gustina
     2 kesice vanilin secera
     250 g maslaca
    Za cokoladni krem
     150 g cokolade
     150 g grilijasa od oraha ili lesnika
    Za cappuccino krem
     1 kesica cappuccina
     150 g sitno seckane cokolade
    Dekoracija
     300 g slag pjene
     2 kasicice nes kafe
      listici od cokolade za ukrasavanje

Priprema
   
    Umutiti penu od belanaca, dodati secer, brasno i kasiku sirceta.
   
    Sipati u dresir kesu i na velikom plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom, istisnuti trake od umucenih belanaca, ili smesu samo lepo poravnati po celom plehu.
   
    Osusiti beze koricu na 125 C oko 1 – 1, 5 sat.
   
    U medjuvremenu pripremiti krem. Umutiti zumanaca sa secerom, brasnom (4, 5 kasike brasna i 4, 5 kasike gustina) i malo hladnog mleka.
   
    Preostalo mleko staviti da provri, pa skuvati krem od umucenih zumanaca.
   
    Ohladiti i izmiksati sa maslacem i margarinom.
   
    Podeliti smesu na dva dela, pa u jedan dodati rastopljenu cokoladu i usitnjeni grilijas.
   
    U drugi deo smese staviti kesicu cappuccina i sitno seckanu cokoladu kao za stracciatelu.
   
    Beze koricu preseci na pola, i filovati najpre cokoladnom kremom sa grilijasom.
   
    Staviti drugu koricu i premazati cappuccino kremom.
   
    Na kraju umutiti slag penu sa mlekom ili vodom, dodati nes kafu koju smo razmutili u malo vode i premazati celu tortu.
  
    Ukrasiti listicima bijele i crne cokolade.
  
    Dobro ohladiti pre serviranja.
    Za grilijas je potrebno rastopiti 75 g secera kao karamel i dodati 75 g ljesnika ili oraha. Sipati na nauljeni tanjir, a kad se ohladi usitniti u avanu.

cure.ba

Komentari

komentara