Kuća i hrana

Savjeti vrhunskog kuhara – Napravite vrhunski pomfrit ili čips kod kuće

Napisao admin

Pomfrit i čips većinom izbjegavamo zbog toga što su preslani i prženi u ulju, ali čak i oni najodlučniji u zdravoj prehrani ponekad sebi dozvole male užitke. Evo savjeta vrhunskog kuhara koji objašnjava kako kod kuće pripremiti pomfrit ili čips.


Pomfrit (Foto: Cure.ba)

Da biste ispekli pomfritt koji nije premastan ili gnjecav, već ukusan i hrskav, lijepe zlatno-crvene boje, pročitajte savjete kuhara Bennyja Masekwamenga. Osim što je bitno da imate kvalitetan krompir i ulje te ga pržite na adekvatnoj temperaturi, postoji još nekoliko sitnica zbog kojih pomfrit može ispasti još bolji nego ste do sada možda navikli.

Koliko će pomfrit biti dobar ovisi najviše o tome kakav krompir imate. Benny Masekwameng preporučuje krompir koji ima srednju razinu škroba i nije pregnjecav, pa tako neće upiti višak ulja. Nakon što ih ogulite, temeljno ih operite i narežite na komadiće debljine prsta ili na tanke okrugle ploškice za čips.

Za pečenje krompira ulje mora biti na temperaturi oko 160 Celzijevih stepeni. Kad je krompir u pitanju, odlično je suncokretovo ulje, repičino ulje ili ulje kikirikija. Tek kad ste sigurni da je ulje doseglo željenu temperaturu, počnite ubacivati krompir. Nikako ne smijete tavicu prenatrpati krompirima jer će se tako temperatura ulja spustiti. Ukoliko se temperatura ulja spusti, pomfrit ili čips će biti gnjecav, a ne hrskav.

cure.ba

Komentari

komentara