Kuća i hrana

Leglo zaraze: 5 stvari koje svakodnevno koristimo, a uvijek zaboravimo da očistimo!

Napisao H. H.

Svako od nas ima svoju rutinu i način na koji čistimo kuću. Ali, ono što bi trebalo da nam bude zajedničko je da u tu rutinu uključimo i ovih pet stvari koje (pre)često preskočimo tokom čišćenja..

1. Daljinski upravljač

Ovaj predmet smatra se jednim od najprljavijih u skoro svakom domaćinstvu, što baš i ne čudi. Postoje brojni načini pomoću kojih prljavština i klice dospevaju na daljinski upravljač, zato se čišćenje tog predmeta ne sme zanemariti.

Srećom, nije potrebno puno vremena i napora da se daljinski očisti. Dovoljno je da ga prebrišete maramicama za dezinfekciju

 

2. Prekidači za svetlo

 

Još jedna stvar na koju često zaboravimo, a koja se smatra jednom od najprljavijih u našim domovima je prekidač za svetlo. Uz daljinski, prekidači su ti koje jako često dodirujemo i tako prenosimo prljavštinu i klice.

Zato bismo jednom nedeljno trebali da ih očistimo s dezinfekcijskim sredstvom.

3. Kanta za đubre

Često promenimo kesu za đubre, a ne setimo se da bismo trebali da operemo prvo kantu. Umesto toga, samo stavimo novu kesu i više ne razmišljamo o tome. Ali, kanta za đubre nikako ne bi smela biti zaboravljena tokom čišćenja kuće.

 

Zato s vremena na vreme temeljno “okupajte” kantu za đubre, a između toga češće menjajte kese za đubre i ako je zaprljate, odmah to područje očistite

 

4. Četke i češljevi za kosu

Pravilna briga o četkama i češljevima za kosu važnija je nego što mislimo. Takva briga podrazumeva da nakon svakog korišćenja uklonimo dlake koje su se našle na njima, i da ih jednom mesečno sa makazama isečete one vlasi koje su ostale zapetljane i koje se mogu tako lako ukloniti.

 

5. Sijalice

Već smo postali profesionalci u primećivanju prašine na svim mestima u našim domovima. Čak brišemo prašinu sa lustera i ostalih svetiljki, ali često zaboravljamo na to da se prašina nakuplja i na samim sijalicama.

 

Bitno je s vremena na vreme očistiti i same sijalice od prašine jer će tada prostor biti jače osvetljen. Samo budite nežni jer je ipak reč o krhkom predmetu i pripazite da je svetlo ugašeno i da su sijalice ohlađene.

Komentari

komentara