Kuća i hrana

DOMAĆICE, NE MUČITE SE DODATNO: Ove stvari možete bez brige ubacivati u mašinu za pranje veša

Napisao H. H.

Često imamo nedoumice i strahove u vezi sa tim šta možemo prati u mašini za veš, a šta nikako ne smijemo.

Gotovo da niko od nas ne može da zamisli život bez mašine za veš, no zanimljivo je da većina ljudi čak i ne zna njenu moć u potpunosti.

Često izbegavamo da peremo određene stvari u mašini, istina je da neke od njih možemo da ubacimo u istu bez ikakvog straha!

Na primer, omiljene plišane igračke, podlogu za miš, kačkete, prostirke za jogu, trake i gumice za kosu, zavese za tuš kabinu, kuhinjske rukavice za vađenje posuda iz rerne…

Sve ove stvari možete bezbrižno ubaciti povremeno u mašinu, naravno, uz pranje na niskim temperaturama, i biće kao nove!

Mašina za veš vam može pomoći i kada su u pitanju neke krupnije i važnije stvari:

1. Patike i kućne papuče

Većina modela patika zapravo može da se opere u mašini za veš. Ubacite ih u bubanj, dodajte malo praška, stavite dva, tri stara peškira (ovo pomaže da patike ne udaraju toliko o bubanj tokom pranja) i upalite mašinu na 30 stepeni. Većina novijih mašina ima i specijalan program za pranje patika, ali čak i ako nema – budite bez brige. Ako želite da budete potpuno sigurni, možete patike ubaciti u posebne pamučne vrećice, kakve možete kupiti u specijalizovanim radnjama, pa ih tek onda staviti na pranje.

2. Povoci i ogrlice za kućne ljubimce

Ovo može biti posebno korisno, s obzirom na to da svi znamo koliko često povodac završi u blatu ili bari dok se pas igra. Poput patika, i povoce je najbolje ubaciti u vrećice za pranje veša koje se mogu koristiti nekoliko puta i koje štite osetljivu robu. U mašini možete čak oprati i mekani krevetić za pse, ukoliko je manjih dimenzija.

3. Torbe za trening, cegere za pijacu, školske rance…

Ovo su stvari koje se vrlo brzo zaprljaju, s obzirom da se često vuku po podu i stavljaju na površine sumnjive čistoće, pa su sjajne vesti što mogu lako i brzo da se operu u mašini, sem ako nisu od kože. Slboodno ih operite na veoma niskim temperaturama – 20 ili 30 stepeni i koristite nežan deterdžent. Takođe, vodite računa da ih ispraznite i izbacite sve iz njih, pre nego što ih stavite na pranje.

4. Jastuci i jastučići

Sem ako nije drugačije naglašeno na etiketi ili ukoliko su od memorijske pene, jastučiće je moguće oprati u mašini. Skinite navlake sa njih koje je potrebno prati odvojeno o vodite računa da ne pretpravate mašinu – dva jastučića u isto vreme su maksimum,prenosi Glossy

5. Sakoi

Većina najčešće sakoe i blejzere odnese na hemijsko čišćenje, ali osim ako nisu od preosetljivih materijala poput svile i satena, možete ih bezbrižno prati u mašini na niskim temperaturama i programima za osetljivu tkaninu. Posle pranja ih je potrebno samo dobro opeglati i izgledaće kao da su juče kupljeni!

Komentari

komentara