Kuća i hrana

Kako pravilno očisititi kuhinju u pandemiji korona virusa: Predmeti koje treba što češće dezinfikovati

Napisao H. H.

Smjernice za čišćenje kuhinje u sezoni virusa – 5 stvari koje treba što češće dezinfikovati.

Stručnjaci ističu da tokom epidemije korona virusa treba staviti veći akcenat na higijenu doma, a pored rutinskog čišćenja, dezinfekcija mnogih stvari u domu je neophodna, piše “Lovesensa“.

Kuhinja je prostorija u kojoj često provodimo najviše vremena, a prostor za pripremu hrane uvijek treba da bude sterilan.

Preporučuje se da tokom pandemije virusa svaki član porodice ima poseban pribor za jelo, kako bi se širenje virusa svelo na minimum.

Takođe, higijena doma biće potpuna ako se i fokusirate na pojačanu higijenu ruku, naročito tokom pripreme i konzumiranje jela.

Evo koje smjernice za čišćenje kuhinje treba da pratite i koje stvari je potrebno posebno dezinfikovati:

1. Daska za sječenje

Dasku za sjeckanje obavezno čistite sredstvima za suzbijanje bakterija, a najbolje sa rastvorom alkohola i destilovane vode. Takođe, možete koristiti izbjeljivače, ali je važno da nakon čišćenja dobro oprete dasku sapunicom i toplom vodom.

2. Kanta za smeće

Kante za odlaganje smeća najbolje je čistiti sredstvima sa visokim procetom hlora i to nakon svakog izbacivanja kante. Za smeće koristite jednokratne biorazgradive kese koje ćete staviti u kantu.

3. Šporet

Kako biste očistili i dezinfikovali šporet, važno je da koristite pažljivo odabrana sredstva koja neće oštetiti ploče/ringle. Koristite sredstva sa amonijakom za skidanje masnoća sa šporetom, pa nakon toga prebrišite šporet sapunicom i toplom vosom.

4. Viseći dijelovi i ručke za otvaranje kuhinjskih ormarića

Prvo sve obrišite mješavinom tople vode i deterdžentom za pranje sudova, a ručke posebno dezinfikujte alkoholom. Staklene površine obrišite sa sredstvima za čišćenje stakla.

5. Sudopera i slavine

Sredstvo na bazi hlora je odlično za dezinfikovanje sudopere, a za dodatno čišćenje možete koristiti sodu bikarbonu i alkoholno sirće. Slavinu posebno dezinfikujte alkoholom što češće.

6. Tehnika

Često dodirivanje vrata od mikrotalasne, rerne, vrata od frižidera, zamrzivača i kontrolora temperature na šporetu, zahtjeva čestu dezinfekciju ovih površine. Dezinfikujte ove predmete sredstvima na bazi hlora. Uređaje koji su od nehrđajućeg čelika najbolje ćete očistititi neabrazivnim sredstvom koje neće ostaviti ogrebotine, a kasnije ih dezinfikujte rastvorom vode i alkohola, piše “Lovesensa“.

Komentari

komentara