Kuća i hrana

Načnici pojasnili kakve efekte na organizam ima izbacivanje šećera iz ishrane

Napisao H. H.

Višak šećera može da poveća nivo triglicerida u krvi, propadanje zuba, dijabetes tipa 2 i da stvori probleme sa srcem, objasnila je za WomensHealthMag.com nutricionistica Emi Gorin.

Dodala je kako je važno znati da se to ne odnosi na prirodne šećere kakve nalazimo u mliječnim proizvodima i voću. Nedavno su u SAD-u objavili studiju prema kojima je preporučena konzumacija šećera manja od 10 posto kalorija iz ukupnog dnevnog unosa.

Pojasnila je da u prosječnoj ishrani s dnevnim unosom od 2000 kalorija to znači da imamo oko 13 kašičica dodanog šećera.

– To je moguće ostvariti, pogotovo ako počnete da koristite namirnice bez šećera koje su slatke – kazala je.

Šta se dešava kada prestanemo da jedemo šećer?

1. Pojačana žudnja za hranom
Navikli ste nakon obroka da pojedete nešto slatko poput sladoleda ili kolača, jer vam se bez toga javlja velika praznina.

– Možda ste primijetili da isprva žudite za slatkim, ali taj osjećaj će polako početi da nestaje- kazala je Gorin. Ključ je u tome da se oduprete tim porivima.

2. Količina šećera u krvi će se ujednačiti

Ako šećerne kalorije zamijenite vlaknima i ugljenim hidratima iz voća te povećate unos proteina i zdravih masnoća, to će pomoći u stabilizaciji količine šećera u krvi.

– To je i najveći efekt koji ćete osjetiti kada prestanete da uzimate šećer. Osjetićete da imate veću količinu energije.

3. Bićete bolje raspoloženi

Ako ste ranije često mijenjali raspoloženja, stabilizacija količine šećera u krvi može da vam pomogne da se osjećate bolje.

– Ako ste posezali za slatkišima tokom stresnog dana, tu ćete naviku ostaviti za sobom – kazala je Gorin. Naučna studija iz 2019. godine pokazala je da se konzumiranjem šećera ne pomaže u stvaranju dobre volje nego unutar samo jednog sata nakon što ste pojeli jednu kašičicu osjećat će te zamor i pospanost.

4. Čulo ukusa će se izoštriti

Ako vam se čini da je borovnica ili malina siromašna ukusom u odnosu na komad torte, uskoro ćete otkriti da su prirodni voćni šećeri vrlo ukusni.

– Iznenadićete se koliki je osjećaj zadovoljstva nakon samo jedne porcije voća – kazala je Gorin.

5. Dugoročno pomažete zdravlju srca

Odrasli koji uzimaju od 17 do 21 posto dnevnog unosa kalorija iz šećera imaju 38 posto veći rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one ljudi čiji je unos samo osam posto. Tvrde to autori studije JAMA Internal Medicine. Bez obzira, debljate li se od kolačića ili ste na istoj kilaži, autori ističu kako je višak šećera u krvi povezan s povišenim krvnim pritiskom, trigliceridima, lošim LDL kolesterolom, a sve to tokom vremena negativno utiče na zdravlje srca.

Kako prekinuti sa konzumiranjem šećera?

Iskreno, ne bi trebalo da se u cjelosti riješite slatkiša i namirnica punih šećera.

– Najbolje je postupno odvikavanje. Ako ste popili nekoliko zaslađenih napitaka na dan, a kroz mjesec dana uspijete da smanjite na jedno ili nijedno piće u danu, biće djelotvorno – kazala je ona.

Otkrila je i nekoliko trikova koji vam mogu pomoći.

1. Prestanite da dodajete šećer u ishranu

Umjesto šećera, u kafu dodajte cimet kako biste je prirodno zasladili. Zobenoj kaši možete dodati svježe voće ili orašaste plodove.

2. Sprijateljite se s voćem

Kad riješite da smanjite šećer, voće igra važnu ulogu i pomaže.

– Skuhajte smrznuto voće poput jagoda ili borovnica dodajući mu malo vode. Kuhajte sve dok se ne pretvori u ukusan sirup – savjetovala je dodajući kako umjesto kolača ili keksa za dezert radije odaberete neku voćku.

3. Pripazite na nevidljivi šećer

U mnogim namirnicama se kriju šećeri za koje ne možete ni da pretpostavite. Primjera radi, u tjestenini. Stoga je važno da čitate deklaracije.

– Mislim da nećete uopše primjetiti razliku u ukusu – kazala je Gorin.

Ipak, vodite računa o tome, da unosite što manje šećera.

Komentari

komentara