Kuća i hrana

Zdrav napitak – 10 razloga zašto treba da pijete vruću vodu sa sokom od cijeđenog limuna!

Napisao admin

Donosimo vam 10 razloga zašto treba da pijete vodu sa sokom od cijeđenog limuna.


Limunada (foto: cure.ba)

… ili još bolje vruću vodu sa sokom od limuna:

1. Poboljšava vaš imuni sistem: Limun je bogat vitaminom C, koji je odličan za borbu protiv prehlade. Sadrži i puno kalijuma, koji stimuliše funkciju mozga i nerava. Kalijum takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. Balansira pH: Pijte vodu sa limunom svaki dan i smanjićete ukupnu kiselost vašeg tijela. Limun je jedna od alkalnih namirnica. Da, limun sadrži limunsku kiselinu, ali ne stvara kiselost u organizmu.

3. Pomaže kod mršavljenja: Limun je bogat pektinskim vlaknima, koji pomažu u borbi protiv osjećaja gladi. Takođe je dokazano da ljudi koji najviše jedu alkalne namirnice brže mršave.

4. Pomaže varenje: Sok od limuna pomaže u izbacivanju otpadnih materija iz organizma. Podstiče jetru da proizvodi žuč, kiselinu potrebnu za varenje. Efikasno varenje smanjuje gorušicu i zatvor.

5. Predstavlja diuretik: Limun povećava izbacivanje urina, i time vam omaže da očistite organizam. Toksini se brže izbacuju što pomaže da vaš urinarni trakt ostane zdrav.

6. Čisti kožu: Vitamin C u limunu doprinosi smanjenju bora i nesavršenosti na koži. Voda sa limunom čisti toksine iz krvi što takođe pomaže da koža bude čista i zdrava. jasno kao dobro.

7. Osvježava dah i ublažava bol zuba i zapaljenja desni. Međutim, limunska kiselina može da nagriza gleđ zuba.

8. Umanjuje disajne probleme: Topla voda sa limunom pomaže u zaustavljanju kašlja i olakšava disanje. Pomaže ljudima koji boluju od astme i alergija.

9. Doprinosi zdravoj psihi: Vitamin C je jedna od prvih stvari koja u tijelu nestaje kada ste pod stresom, piše planeta zdravlja.

10. Pomaže vam da se otarasite navike ispijanja kafe. Može da vas zadovolji umjesto jutarnje kafe.

smedia

Komentari

komentara