Kuća i hrana

5 načina da iskoristite limun

Napisao H. H.

Nepravedno su zanemarene mnoge dobrobiti koje nam pruža ova supernamirnica

Limun mnogi najčešće konzumiraju u zimskim mjesecima kao izvor vitamina C uz čaj i ljeti za osvježavajuće limunade. Limunova korica i nekoliko kapi soka dodatak je mnogim slasticama, ali limun ima široku svrhu. Nepravedno su zanemarene ostale dobrobiti koje nam pruža ova supernamirnica. Ovo su još neke uloge limuna:

1. Čisti organizam – Čaša tople vode s limunovim sokom ujutro na prazan želudac djeluje kao odličan detoksikator na vaš organizam. Limun je diuretik i ispire toksine iz tijela i jača imunološki sistem.

2. Pomoć za probavu – Voda s limunom “pogurnut će” jetru, naš najveći unutarnji organ koji se slikovito još i naziva našom “hemijskom tvornicom”. U jetri se sintetizira žuč, prikuplja se u žučnim kanalićima, pohranjuje u žučnom mjehuru, i odande žučovodom dospijeva u crijeva. Sastojci žuči, posebno žučne kiseline, pospješuju proces probave u crijevima, naročito preradu i apsorpciju masti. Osim žučnih kiselina, žuč sadržava i žučnu boju – bilirubin. On također nastaje u jetri, razgradnjom hemoglobina, gdje se pretvara u topljivi oblik kako bi se mogao putem žuči izlučiti u crijevo i zatim stolicom izbaciti iz organizma.3. Protiv starenja – Voda s limunovim sokom smanjuje proizvodnju slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje i oštećenje kože. Pijte vodu s limunom jer sadrži antioksidante koji će vam pomoći zadržati mladoliki izgled. U posudu s malo vode iscijedite dosta soka od limuna i umijte lice ujutro i navečer. Limun će i “ukloniti bore” pa čisti sok od limuna možete nanijeti direktno na područje oko očiju.

4. Osvježivač – Savršena prirodna kombinacija da osvježite svoj dom. Pomiješajte limun, ruzmarin i vaniliju i dobili ste savršen osvježivač za vaš dom.

5. Održava jabuke svježima – Ako ribate jabuke ili ih režete na ploške, dodajte im nekoliko kapi limuna. Održavat će ih svježima i neće potamniti.,piše Avaz

Komentari

komentara