Kuća i hrana

Da li je gluten zaista toliko opasan koliko se tvrdi?

Napisao H. H.

Gluten je ljepljiva tvar koja se nalazi u gotovo svim žitaricama, a smatra se da je upravo on uzročnik mnogih zdravstvenih problema, posebno onih vezanih za gojaznost i probleme s metabolizmom.

Mnogi nutricionisti reći će vam da ste riješili većinu svojih problema ako iz prehrane potpuno izbacite gluten. No, postoje i neke popularne zablude o glutenu u koje verujemo, a ne bi trebalo:

1. Bezglutenska prehrana poboljšava probavu

Ne postoje pouzdani dokazi da će nam se probava poboljšati ako iz prehrane izbacimo gluten. Uostalom, potpuno izbacivanje glutena iz prehrane, podrazumijeva i znatno smanjen unos vlakana što prilično može usporiti naš metabolizam i negativno utjecati na probavu.

2. Gluten je kriv za višak kilograma

Ovo je još jedna od zabluda. Gluten nema nikakve veze s vašim kilogramima. Gubitak mase ovisi o kakvoći i količini hrane, kao i o stilu života. Ako ne vodite računa što i koliko jedete, gluten neće imati izravne veze s viškom kilograma.

3. Hrana bez glutena je zdravija

Hrana bez glutena sadrži znatno više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija, od regularnih namirnica, tako da bi upravo odabirom bezglutenske prehrane moglo doći do gojaznosti.

Zaključak

Možete smanjiti unos glutena, ali ga, osim ako niste osjetljivi na njega, nemojte potpuno izbaciti iz prehrane. Osim što može dovesti do neželjenih učinaka, može dovesti i do deficita energije, što će vas činiti umornim i bezvoljnim, a to nikako ne želite, piše Aura.

Komentari

komentara