Kuća i hrana

Kisela voda briše tragove – Najbolji trikovi za skidanje fleka sa odjeće

Napisao admin

Kisela voda briše tragove sladoleda na odjeći, glicerin pomaže u uklanjanju fleka od krema za sunčanje kao i onih od kečapa, a deterdžent otklanja masne mrlje…


odjeća (foto:cure.ba)

Neprijatne fleke na odjeći možete očistiti prirodnim putem. Tako su za mrlje od trave najbolje rješenje sirće i bjelance. Bjelance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Najbolje čisti mrlje na bijeloj tkanini, a sirće je odličan za one tvrdokorne. Dovoljno je na isflekani dio tkanine utrljati mješavinu alkoholnog sirćeta i vode te ostaviti da djeluje 15 minuta. Potom operite odjeću deterdžentom s enzimima koji razgrađuju proteine i čisti mrlje. 

Bebi puder i glicerin čiste fleke od kečapa 

Na mrlje od kečapa nabolje je odmah nanijeti dječji puder i pustiti da se osuši. Nakon toga odjeću treba iščetkati i oprati na uobičajenoj temperaturi za tu tkaninu. Kod mrlja od paradajza i kečapa takođe pomaže mješavina vode i glicerina u odnosu 1:1. Odjeću nakvasite i pustite da odstoji pa operite. Odlično rješenje je i deterdžent za pranje sudova. Nanesite ga direktno na mrlju, utrljajte i operite u mašini. 

Sladoled se čisti kiselom vodom 

Odjeću isflekanu sladoledom treba odmah natopiti mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom i oprati u mašini. 

Glicerinom i deterdžentom za pranje sudova protiv mrlja od krema za sunčanje 

Mješavina deterdženta za pranje sudova i glicerina uklanja mrlje od kreme za sunčanje. Treba je nanijeti na fleku, lagano utrljati i potom oprati u mašini na temperaturi preporučenoj za tu vrstu tkanine. 

Hladna voda skida krv 

Svježu krv na odjeći ukloniće hladna voda, ali ako je mrlja već suva najbolje je odjeću nakvasiti u rastvor soda bikarbone i hladne vode. 

Masne mrlje i voda ne idu zajedno 

U uklanjanju masnih mrlja treba izbjegavati vodu zato što će fleka postati još tvrdokornija. Dovoljno je odjeću okrenuti naopačke i na mrlju nanijeti sredstvo za uklanjanje fleka ili obični deterdžent za pranje sudova, piše 24 sata. 

Mrlje od dezodoransa 

Žute mrlje od dezodoransa će ukloniti topla voda pomiješana s dvije tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta natapanja odjeću treba isprati i oprati u veš mašini. Suve tragove dezodoransa na odjeći uklanjanju vlažne maramice, ali i klupko najlonki. Sitna vlakna iz najlonki brišu mrlje i sakupljaju ostatke dezodoransa.

S media

Komentari

komentara