Kuća i hrana

TANJIR GRAHA SEDMIČNO SMANJUJE ŠANSE ZA 5 OZBILJNIH BOLESTI, EVO I KOJIH

Napisao H. H.

Grah je jedna od namirnica na kojoj su generacije i generacije prehranjene, jer ako nečeg nije falilo u burnoj historiji, obojene ratovima i siromaštvom, to je ovo povrće. Nije tajna da je grah povrće od koje se mogu napraviti izdašni i ukusni obroci, ali pored široke primjene u gastronomiji, on je i veoma, veoma zdrav, a toj činjenici posvećuje se sve više pažnje.

Nedavno su istraživači pri Harvardovom centru za zdravlje utvrdili da ishrana bogata grahom može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Naime, studije su pokazale da žene koje konzumiraju grah bar jednom sedmično imaju 24 posto manje šanse da dobiju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Torontu sprovedeno je na 120 ispitanika koji boluju od dijabetesa tipa 2, a pokazalo je da je redovan unos graha izvrsno rješenje za snižavanje krvnog pritiska, ali i dobar izbor u niskoglikemijskoj dijeti. Razgradnja graha sprečavala je prebrz rast nivoa glukoze u krvi nakon obroka.

Nije na odmet znati i da je grah energetski veoma vrijedna namirnica, koja je bogata brojnim mineralima i vitaminima od ključnog značaja za naš organizam.

– Ova mahunarka sadrži većinu esencijalnih aminokiselina, a u kombinaciji sa žitaricama (na primjer – prosom, ovasom ili integralnim pirinčem) daje kompletne proteine, što svi čija je ishrana bazirana na biljnoj hrani dobro znaju i koriste. Pored proteinskog sadržaja, grah nudi i visok sadržaj gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i cinka, te je i po mineralnom statusu blizak hrani životinjskog porijekla. Dobar je izvor B vitamina (od kojih najviše folne kiseline, B2, B3 i B6). Kako bismo sačuvali vitamine B kompleksa, treba naglasiti da nije dobra navika dodavanja sode bikarbone kako bismo ubrzali proces kuhanja, pošto se na taj način smanjuje sadržaj vitamina B. Visok sadržaj vlakana zadužen je za dobru probavu i preventivno djeluje na kancer debelog crijeva – objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Sagovornica ističe i kako postoji rješenje za najčešći problem koji se javlja prilikom konzumacije graha – nadimanje.

– Često se žalimo da nam je grah težak za stomak i varenje, da izaziva nadutost i neprijatnost. U tom slučaju valja obratiti pažnju na proces pripreme, te izbjeći svaku zapršku, dodavanje previše masnoća i kombinacije sa mesom. Možete dodati i kesicu čaja od nane u vodu u kojoj kuhate grah, a jelo začiniti kimom, komoračem i drugim karminativnim začinima kako biste preduprijedili svaki neprijatan osjećaj koji se može javiti. Ako je grah i dalje “težak” za vaš stomak, ispasirajte ga i napravite pire, na taj način olakšat ćete varenje svom stomaku – zaključuje Olajdžija,prenosi Aura

Komentari

komentara