Kuća i hrana

VI IH BACATE A ONE SU NEPROCJENJIVE: Evo ZAŠTO su sjemenke LUBENICE tako DOBRE za organizam!

Napisao A. K.

Ovo morate znati!

Ovo je voće koje je prava privilegija u letnjim danima. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće. Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi, a dolaze iz srednje Afrike, mogu biti duguljaste ili okrugle.

Puna vitamina.

Iako ih sada možemo naći skoro tokom cele godine, najbolje ih je jesti leti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka. Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamine A, B1 i B2, C, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i cink.

Najbolji čistač.

Lubenica je idealan čistač organizma, a poslednja istraživanja su pokazala da su koštice lubenice jako dobre za zdravlje. Ali, važno je da ih jedete odvojeno od ploda da biste dobili najbolje sastojke: proteine, vitamin B, magnezijum i zdrave masne kiseline.

 

Sadrži proteine.

U 20 grama koštica ima čak 10 grama proteina, a ovi sastojci su bitni za zdrav nivo holesterola, deluju protivupalno i čuvaju srce. U Kini se ove koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.

Sjajan diuretik.

Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete četiri kašike svežih semenki lubenice izdrobiti, pa kuvati 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja od svežih semenki lubenice treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte više nedelja.

Izvor: Srbijadanas

Komentari

komentara