Kuća i hrana

Ako kod kuće imate aparat za kafu ovo vam se neće dopasti

Napisao H. H.

Ako i vi koristite aparat za kafu, a onda bi vas ovo moglo zabrinuti. Istraživanja su otkrila da su aparati za kućni espreso veliko, pogodno, uzgojno tlo za određene vrste bakterija.

Istraživanje je otkrilo da se na mjestu za otpatke na aparatima za kafu koji su korišteni najmanje godinu dana može smjestiti između 37 i 67 različitih vrsta bakterija, piše “Telegram“.

Važno je da su naučnici otkrili da većina pronađenih bakterijskih sojeva ne samo da može tolerisati visoke razine kofeina, nego da one to zapravo vole. Kofein je prirodni alkaloid što ga čini neprikladnim okolišem za bakterije. Dok ljudi obožavaju učinke kofeina, bakterije ga ne podnose.

Zato iznenađuje da su se novi sojevi bakterija prilagodili ne samo životu u okolišu koji bi za njih trebao biti toksičan, nego su u tome i uspješne pa razgrađuju kofein procesom degradacije, ne ostavljajući nikakav hemijski talog. Vrlo brzo su se razvile u soj bakterija koje vole kofein

Ista je studija promatrala i posve novi aparat i utvrdila da se biološka raznolikost vrlo brzo razvila u soj bakterija koje vole kofein, zamjenjujući bakterije manje tolerantne na kofein već za koji mjesec. Ovo istraživanje nije možda toliko važna za kavopije ali postoji puno važniji razlog zašto je provođena.

Lijekovi poput antibiotika i hormonski lijekovi su veliki zagađivači okoliša i privlače veliku pozornost u smislu onečišćenja otpadnih voda, a kofein je isto tako veliki zagađivač koji se može koristiti za ispitivanje da li su otpadne vode propisno tretirane. Prepoznavanjem koje bakterije vole kofein, naučnici mogu odrediti koji mikroorganizmi mogu razgraditi talog kave, što vodi boljim tretmanima zagađenih otpadnih voda.

Komentari

komentara