Kuća i hrana

Drvo limuna treba da ima svaki dom: Magnet za bogatstvo, zdravlje i uspjeh!

Napisao H. H.

Od drevnih vremena, drvo limuna smatra se svetim, jer je moćni magnet za bogatstvo, zdravlje i prosperitet.

Ono pospješuje radoznalost i povećava ljubav prema znanju i učenju, pa je stoga pogodno za prostorije u kojima se obavljaju različite aktivnosti. Ako imate djecu i mislite da im je potrebno malo podstreka, više samopouzdanja i aktivnosti, drvo limuna će biti idealno za vaš dom.

Osim toga, drvo limuna prema feng šuiju pomaže ljudima koji nemaju posao, jer im daju pravu energiju, navode ih da napuste svoju zonu komfora i upoznaju nove ljude, što će im na kraju vjerovatno donijeti nove prilike.

Tokom cvjetanja i pojavljivanja plodova, drvo limuna je izričito moćno, te vas štiti od svih negativnih faktora koji pokušavaju da uđu u vaš dom. Da bi ovo drvo imalo uticaja na dobrostanje vašeg doma, morate ga pravilno njegovati i voditi računa o njemu.

Ako ga stavite u crvenu saksiju, on će postati pravi magnet za novac, posebno ukoliko na dno saksije prije sađenja stavite nekoliko novčića. Vodite računa da odaberete pravu dimenziju saksije, jer limun koji je smješten u premalu saksiju neće imati dovoljno mjesta za prosperitet, njegovo biopolje će biti poremećeno i neće vam pomoći u bilo čemu, piše “Stil“.

Kako posaditi limun u saksiji

Vjerovatno ste se pitali kako uzgajati limun u saksiji ako živim u stanu? Veoma lako, čak i ako nemate terasu ili baštu to neće biti nikakav problem, samo pratite naše instrukcije.

Jedan od načina za dobivanje stabla ovog citrusnog voća jeste sadnja limuna iz koštice. Postupak sijanja je vrlo jednostavan. Klijanje ćete obezbokediti tako što ćete držati sjeme u frižideru dvije sedmice, i to na temperaturi između 1 i 5 stepeni celzijusa. Nakon tog perioda sjeme stavljate u zemlju, a idealno vrijeme za to bi bio početak marta.

Drugi način je potapanje sjemenki u vodu na par sati kako bi smekšale i odbacile opnu. To ogoljeno sjeme ponovo stavljate u vodu na neko vrijeme, a potom ga stavljate u saksiju. Pobrinite se i neka zemlja bude dovoljno pokvašena. Preko svega toga ide sloj sitnih kamenčića kroz koje će izbijati klice.

Imajte u vidu da će za uspješan limun u saksiji biti potrebna veoma velika količina svjetlosti i toplote. Stoga se pobrinite da ona uvijek stoji blizu prozora. Mjerite temperaturu u stanu, i jer ona ne smije pasti ispod 21 stepena. Dozvoljeno je korištenje i fluroscentnih lampi od 40 vati.

Zalijevanje je veoma važno

Prvo i osnovno, obratite pažnju kakvom vodom zalijevate vaš limun u saksiji. Ona nikako ne smije biti puna kamenca, pa ne bi bilo na odmet ni prethodno prokuvavanje. Dalje, nikada ne koristite hladnu vodu već isključivo mlaku. Vazduh u prostoriji mora sadržati malo vlage, pa se potrudite da na grejna tijela ponekad postavite posude sa vodom.

Zalijevanje se u zimskom periodu preporučuje nešto rijeđe, otprilike na svake dvije sedmice. Ljeti je predviđeno svakodnevno prskanje listova vodom kako ne bi uvenuli. Za bolju hidrataciju koristite i cjevčice za navodnjavanje.

Komentari

komentara