Kuća i hrana

Lubenica liječi bubrege, popravlja cirkulaciju, detoksikuje tijelo i niskokalorična je

Napisao H. H.

Nema namirnice koje bolje gasi žeđ u vrelim ljetnjim danima od lubenice!

Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće i pripada porodici bundeva. Iako se ponegdje mogu naći tokom cijele godine, najbolje ih je ipak jesti tokom ljeta, jer tad imaju najviše hranljivih sastojaka, piše “24sata“.

Na 100 grama lubenice ima tek 30 kalorija, sadrže puno vode, koja nam je ljeti veoma važna, a istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjemu frižideru ona zapravo gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već presječete, ipak je svakako odložite u frižider.

Visok procenat vitamina C u lubenici podiže imuni sistem i skraćuje vrijeme oporavka od bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je lubenica bogata, u tijelu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Činjenice o lubenici

Moćni L-citrulin

U lubenici možete pronaći najveći udio aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne sudove, pa je važna za erektilnu funkciju – 210 mg u 100 g lubenice.

Vitamin C

20% dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice. Osim toga, vitamin C će zaštititi vaše mišiće i kosti.

Kalorije

Lubenica je odlična za dijetu jer sadrži svega 30 kalorija.

Snažni likopen

Slasno povrće može da smanji rizik od moždanog udara za 20 %, zahvaljujući velikoj količini likopena.

Vitamin A

Od 150 g lubenice, 5 odsto čini vitamina A, koji je važan za zdravlje vaše kože.

Hidratacija

Lubenica se sastoji od 92% vode, 6% šećera i 2% vlakana.

Ne bacajte ni koru od lubenice

Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu da se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranljivih materija poput vitamina A, B6 i C, kao i kalijuma i magnezijuma. S obzirom na to da kora nije pretjerano ukusna, možete je isjeckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine, samo je prethodno dobro operite (čak i ako ne jedete koru, ne zaboravite da raste na zemlji, pa se na njoj često nalazi veliki broj bakterija).

Sjemenke lubenice su lijek bubrege

Sjemenke lubenice, koje takođe gotovo svi bacamo, mogu da se jedu! U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice! One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za liječenje bubrega.

Čaj od svježih sjemenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete uzeti četiri kašike svježih sjemenki lubenice, izdrobiti ih pa kuhati 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje djelovao, proces ponavljajte tokom nekoliko sedmica.

Zanimljivosti o lubenici

  • Prije tri godine u Tenesiju je izmjerena najveća lubenica na svijetu – težila je čak 159 kilograma.
  • Broj vrsta lubenica koje se uzgajaju u svijetu iznosi 1.200, a razlikuju se po boji, veličini i obliku, a postoje i vrste bez koštica.
  • Iako je došla iz Afrike, prvi zapis o lubenici star je 5.000 godina, a nastao je u Egiptu, u kojem su lubenicu toliko cijenili da su je stavljali u grobnice kraljeva.
  • U Americi i Aziji kora lubenice se redovno i obilato koristi u ishrani.

Komentari

komentara