Kuća i hrana

Tepih je ukras doma, zato ga pažljivo birajte

Napisao H. H.

Svakom domu toplinu daju pomno odabrani detalji koji određuju stil i ličnost vlasnika. Tepisi su jedan od njih. Bilo da služe kao dizajnerski detalj koji podiže izgled prostoru, kao mekani sag koji amortizira korake ili kao bambusni ‘ležaj’ koji evocira na ljeto i odmor, pri odabiru tepiha morate imati nekoliko stvari na umu. Otkrivamo vam 5 pravila koja će vam olakšati kupovinu idealnog tepiha.

1. Pazite na veličinu
Izmjerite tačno veličinu prostora koji želite pokriti tepihom i nemojte kupovati nešto što vam ne odgovara i nadati se da ćete već smisliti neko rješenje.

2. Imajte na umu koliko je frekventna soba za koju ga birate i dobro razmislite o materijalu

Izbor materijala iznimno je velik pa prije odlaska u radnju svakako dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice. Tepisi mogu biti tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute. Tepisi od jute i sisala otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka dat će topli ugođaj prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite opremiti njima.

3. Razmislite šta želite postići tepihom
Ukoliko tepihom ujedno želite i amortizirati buku najbolji izbor su vuneni tepisi koji su ugodni i mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu se dobro uklopiti u moderno i tradicionalno namještenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe dekoraciji, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana. Tepisi od bambusa, jute ili sisala prostoru će dati ‘morski ugođaj’ i evocirati na romantične kuće na plaži.

4. Ne isključujte određena mjesta u kući od topline tepiha
Hodnik kao ulaz u dom mnogi smatraju mjestom na kojem tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska izvana i potencijalno teškog održavanja. No uska staza na ulazu u dom može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm. Kako bi pak gostima dali do znanja da ulaze u dom ‘ bez cipela’ na vidljivo mjesto stavite malu klupicu i kućne papuče.

5. Pazite na omjer cijene i kvalitete
Tepih ćete kupovati ovisno o kućnom budžetu, ali i namjeni prostora, te ovisno o činjenici kupujete li ga za vikendicu, vlastiti ili podstanarski stan. Ukoliko ga kupujete i želite da što duže traje te ga ne planirate mijenjati s dolaskom novih trendova uređenja morate biti spremni izdvojiti i više novca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj cijeni dobili svoj tepih iz snova.

Izvor: Zadovoljna.hr

Komentari

komentara