Kuća i hrana

5 biljaka koje će otjerati komarce i druge insekte

Napisao H. H.

Nakon kišovitih dana, ponovo nam je tu sunce – i nikad više komaraca!

Svako pokušava na svoj način da ih se riješi, ali to najčešće uključuje hemikalije koje su štetne i za ljude. Zato vam predstavljamo najprirodniji mogući način da se rešite najomraženijih gostiju u svakom domu!

Naime, komarci beže od domova i bašti u kojima cvjetaju određene biljke, pa ćete konačno moći da bacite sve hemikalije i uživate u domu ili bašti bez komaraca, ali i u prelijepom mirisu!

Lavanda

Prijatan miris lavande komarcima je veoma iritantan i doživljavaju ga kao prijeteći, pa od njega bježe. Osim toga, godiz će vam i lavandina antiseptička i antigljivična dejstva! Možete da je zasadite u bašti, ili da je držite u saksiji blizu prozora, kako bi odbila komarce. Za još bolju zaštitu od ujeda komaraca, otkinite list lavande i istrljajte po izloženoj koži, piše “Stil“.

Kadifa

Cvijet koji uspijeva gotovo svuda sadrži tiofene, jedinjenja koja odbijaju insekte. Kadifa je sjajna ako želite da jednom zauvijek spriječite komarce, različite bube i stjenice.

Geranijum

Ova prelijepa dekorativna biljka takođe tjera nekoliko vrsta insekata.

Ruzmarin

Jak miris ruzmarina držat će podaleko komarce, kupusne sovice i mušice. Efektan je u domu, ali još bolji efekat ima kada ga zapalite napolju.

Bosiljak

Ova biljka nije samo dobar začin, već i prirodan način da otjerate neželjene goste! Zbog jakog mirisa koji ispušta iz listova, komarci mu se radije ne približavaju. Jedna studija je čak pokazala da je bosiljak otrovan za komarce.

Komentari

komentara