Kuća i hrana

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA (SAMO 3 SASTOJKA) ZA 10 MINUTA: NAJBOLJI RECEPT I TEHNIKA ČIŠĆENJA VOĆA (KORAK PO KORAK)

Napisao A. K.

Osjetljivo voće kao što su jagode treba pripremati brzo i vješto. Evo jednostavnog uputstva koje će vam pomoći da voće očistite lako, a da do kuhanja ostane svježe i čvrsto…

SASTOJCI:

  • 1 kg zrelih jagoda
  • 0,2 kg šećera
  • 1 limuntusa

PRIPREMA:

Jagode oprati, očistiti i namočiti u vodu sa rastvorenim limuntusom.

Ocijediti, pa redati u šerpu – sloj voća, sloj šećera.

Pokriti i ostaviti da odstoji, može i preko noći, na hladnom.

Kuhati na srednjoj vatri, skidati pjenu i kad je kuhano opjeniti do kraja.

Preko šerpe rastegnite čistu kuhinjsku krpu, navlaženu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi pa sipati u tegle. Povezati tegle i ostaviti na hladno, u ostavu ili podrum.

Tehnika rada: Najbolje je da voće pripremate kilogram po kilogram. Prvi kilogram potopite na kratko u hladnu vodu, a za to vrijeme proberite sljedeći kilogram – birajte samo cijele, neoštećene jagode.

Zatim iz prvog kilograma operite jagode pod mlazom – šaku po šaku i ostavite na kratko u đevđir da se ocijedi, a sledeći kilogram potopite u čistu, hladnu vodu.

Sada prvi kilogram čistite od peteljki i stavljate u vodu s limuntusom. Kad završite, drugi kilogram ide na pranje i cijeđenje.

Na kraju prvi ocijedite od kisele vode i slažite u šerpu. Ponovite proceduru onoliko puta koliko imate voća. Tako ćete raditi brzo i s lakoćom, a voće će biti dobro oprano, očišćeno i spremljeno za kuhanje, prenosi “Recepti za sve“.

Komentari

komentara