Kuća i hrana

OVA HRANA povezana je s rakom – ovo ne bi trebali jesti

Napisao H. H.

Hrana koja u svojem sastavu ima dugačku listu dodataka kakve inače ne koristite u svojoj kuhinji znak je da bi mogla biti štetna za vaše zdravlje te da bi je trebali konzumirati što manje.

Tim istraživača sa sjedištem u Sveučilištu Sorbonneu u Parizu napravio je veliku studiju “France NutriNet-Santé”. Pregledali su mnoštvo medicinskih zapisa i prehrambene navike kod gotovo 105.000 odraslih ljudi. Ovom studijom analizirali su konzumaciju 3300 prehrambenih artikala. Istraživali su kako ultra prerađena hrana proizvedena u tvornicama utječe na zdravlje.

Prerađena hrana odnosi se na tjesteninu, gotovu hranu, kolače i slatkiše koji sadrže dugačke liste dodataka, konzervansa, arome i bojila, kao i velike količine šećera, masti i soli. Takva hrana je otprilike polovina onoga što prosječna britanska obitelj pojede, piše The Guardian.

Otkrili su da je povećan unos prerađenih namirnica u prehrani povezan s porastom pojave raka, najviše raka dojke, a nešto manje raka debelog crijeva.

Žene koje jedu najviše prerađene hrane imaju 23 posto veću šansu da će oboljeti od raka dojke u narednih pet godina. Također, kod njih su šanse za rak dojke u menopauzi veće za 38 posto. Rizik za pojavu raka debelog crijeva veći je za 27 posto, pokazalo je ovo istraživanje. U slučajevima raka prostate poveznice s procesuiranom hranom nije bilo, otkriva Daily Mail.

– Ako se to potvrdi i u drugim populacijama i postavkama, ovi rezultati upućuju na to da naglo povećanje potrošnje vrlo prerađene hrane može rezultirati sa sve više oboljelih od raka – rekli su istraživači za British Medical Journal.

Također, takva hrana je već povezana s pretilosti.

– Rezultati su vrlo jaki, vrlo dosljedni i vrlo uvjerljivi. Ali, moramo biti oprezni. To je prva studija pa ne bi trebalo dizati paniku. Ovi rezultati moraju biti potvrđeni u drugim potencijalnim studijama – kaže Mathilde Touvier, voditeljica ovog istraživanja.

Ovo je rizična hrana:

– Gazirana pića
– Pakirani kruh
– Margarin
– Keksi
– Slatke i slane zapakirane grickalice
– Obrađene žitarice koje se jedu za doručak
– Čokolada
– Energetske pločice
– Energetska pića
– Aromatizirano mlijeko
– Gotova jela s gotovim umacima
– Instant rezanci i tjestenina
– Prerađeno riblje meso (npr. panirani štapići)
– Praškasti proizvodi za mršavljenje
– Polugotove pite
– Pileći medaljoni (chicken nuggets)
– Proizvodi od komadića mesa, uključujući većinu kobasica
– Juhe u prahu
– Prehrambeni proizvodi uglavnom ili u cijelosti od šećera, ulja i masti, piše BBC.

Izvor: 24sata.hr

Komentari

komentara