Kuća i hrana

OVO NISTE ZNALI: Evo šta kafa čini vašoj jetri!

Napisao H. H.

Da li je zdravo piti kafu? Kolika je dnevna mjera? Pitanja koja sve muče rješavali su stručnjaci sa Klinike “Mayo”. Evo rezultata…

Bilo je do sada mnogo informacija o negativnom uticaju kafe na naš organizam, a rezultati istraživanja Klinike Mayo donose dobre vijesti za ljubitelje kafe, piše “Alo!

Oni kažu da kafa sadrži dobre materije za naše zdravlje, pa tako i za jetru, za koju se dugo smatralo da je kafom ugrožena.

Bogata je antioksidantima, koji pomažu sprječavanje nastanka različitih vrsta karcinoma. Sadrži i hranjive materije i vitamine, kao i polifenole, biljna jedinjena jakog antioksidantog uticaja. Kofein je i dobar stimulans, pa povoljno djeluje na mozak i povećava njegovu aktivnost.

Ispijanje kafe, kažu, može imati brojne zdravstvene prednosti jer ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti od 32 do 60 posto, dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i karcinoma jetre.

Poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije, ali i rizik od samoubistva se pokazao za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dvije-tri šoljice kafe u toku dana.

 

Komentari

komentara