Kuća i hrana

PARADAJZ ima nevjerovatnu moć da izliječi cijelo tijelo! Evo i kako!

Napisao H. H.

Paradajz je od davnina poznato povrće, koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čoveka. Ovo ukusno povrće potiče iz Južne i Srednje Amerike, a u Evropu je stigao prvi put u Španiju, pišu Cajeviza.com

Paradajiz je osnovni sastojak mediteranske kuhinje, a pored svojih jestivih aduta, veoma je važan za čovekovo zdravlje. On poseduje snažno dejstvo na mnoge bolesti, a odličan je i kao preventiva za određene bolesti.
Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čovekovo zdravlje u pitanju, posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.
Takođe ovo poznato povrće bogato je vitaminima B, C i E, a takođe se može pohvaliti sa velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma.
Lekovita svojstva paradajza:
Protiv raka – Paradjaz, kako je već pomenuto, veoma je bogat likopenom i to ga čini odličnom preventivom za nekoliko vrste kancera, kao što su rak dojke, rak pankreasa, rak creva i prostate. Kada je reč o ovim opakim bolestima za prevenciju se preporučuje jedna čaša soka od paradajza na dan. Tako mala količina bogata mnogim mineralima i vitaminima dovoljna je da sačuva organizam od svakakvih neželjenih dejstava , koja dovode do pojava najopakijih bolesti.

Količina od 500 ml soka ovog povrća biće dovoljna da snabde organizam sa dovoljnom količinom likopena. Antioksidan crvene boje je upravo moćni paradajz o kojem je reč. Zapravo likopen je i veoma snažan oksidant koji ima samo dobre rezultate u detoksikaciji organizma.
On će pročistiti telo i zaštiti ga od daljih negativnih uticaja iz sredina. Likopen najbolje je unositi u svoje telo putem hrane ili u obliku soka. Kombinacija obe varijante daje zagarantovano dobre rezultate.
Za bolji vid – Paradajz je takođe poznat po činjenici da će znatno poboljšati vid. On u velikoj meri sadrži vitamin A, koji pospešuje i poboljšava vid. Isto tako ovaj vitamin će sprečiti mnoga oštećenja vida, kao i degeneraciju. Postoje naučna istraživanja koja potvrđuju činjenicu o poboljšanju vida. Vid se osobama koje su svaki dan pile po čašu paradajza poboljšao za 40 posto, dok kod onih što ga nisu konzumirali nije bio slučaj.
Bolji kvalitet krvi – Kada se govori o kvalitetu krvi mora se spomenuti i gvožđe, kalijum, vitamin A, kao i vitamin C. Zanimljivo je da je paradajz bogat svim ovim mineralima i vitaminima, te je na taj način veoma blizak prijatelj čovekovoj krvi i može joj doneti samo dobra. U velikoj meri ona će biti poboljšanog kvaliteta, ako se u svakodnevnu ishranu uvrsti ovo vrsno povrće.
Zdravo srce – Opšte je poznato da je crveni paradajz veoma bitan za kardiovaskularne probleme, opet iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je veoma važan za dobar rad srca. Bilo da je paradajz koristi u ishrani svakodnevno ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i triglicerida. Na taj način postignuće da se ne taložene potrebne masti u krvnim sudovima. Znači za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja, jako je važno svakodnevno se družiti sa ovim ukusnim povrćem.
Poboljšava probavu – S obzirom da je odličan ude toksikaciji organizma, paradajz će u velikoj meri uticati i na rad creva i organa za varenje. Da bi probavni sistem čoveka ostao vitalan i zdrav potrebno je unositi svakodnevno paradajz putem hrane. U ovakvim slučajevima putem hrane je čak i efikasnija varijanta od soka. Ovo povrće pomoći će i kod zatvora i kod dijareje, a to će postoći prvenstveno zato što je nenadmašivi antioksidant.

Komentari

komentara