Kuća i hrana

VELIKE I BLJUTAVE: Svi smo primijetili da rajčice više nemaju okus kao nekad, ali znate li zbog čega?

Napisao H. H.

Uzgoj rajčica u komercijalne svrhe u posljednjih nekoliko desetljeća doveo je do postupog gubitka njegovog prepoznatljivog ukusa, a znanstvenici su sada potvrdili da se to nije dogodilo slučajno.

Jeste li se ikada pitali zašto su rajčice koje kupujete u trgovinama tako bezukusne?
Odgovor (iznenađenje!) je u zaradi. Uzgajivačima rajčica bitan je prinos, a genetske varijacije povezane s obilnim urodom nisu one koje su povezane i s dobrim okusom.

“Kupci se žale kako moderne rajčice imaju slab okus, više su poput vodenog balona”, kaže voditelj studije Sanwen Huang s Poljoprivrednog instituta u kineskom gradu Shenzhenu.
Zašto su rajčice iz supermarketa bez okusa?

Kako se farmeri mogu riješiti ove “vodene bombe” te ponovo vratiti bogati, slatki okus rajčice?
Znanstvenici su identificirali 33 spoja koji određuju okus rajčice, kao i 250 genetskih lokacija na kromosomima koje ga kontroliraju, piše Live Science.
Pomoću toga su otkrili kako se moderne rajčice kultiviraju na temelju veličine, jer kupci preferiraju veće plodove, te čvrstoće, jer se čvrste rajčice lakše prevoze. Na sam okus nije se obraćalo dovoljno pažnje.
“Otkrili smo kako moderne komercijalne sorte često sadrže znatno niže količine mnogih važnih sopjeva koji određuju
Kada ljudi zagrizu u rajčicu, njeni šećeri i kiseline aktiviraju receptore okusa, a raznoliki set isparavajućih spojeva aktivira receptore mirisa u nosu.
“Isparavajući spojevi posebno su bitni za dobar okus. Na primjer, uklanjanje specifičnih isparavajućih spojeva proizašlih iz karotenoida rezultira u znatnom smanjenju sviđanja korisnika”, napisali su znanstvenici.
Odsutnost isparavajućih spojeva mogla bi djelomično objasniti zašto su rajčice kupljene u trgovinama tako bezokusne. Znanstvenici su otkrili kako je količina “13 isparavajućih spojeva povezanih s okusom znatno smanjena u modernim sortama u odnosu na tradicionalne sorte”.
Štoviše, i držanje u hladnjaku može promjeniti sastav isparavajućih spojeva.
Uz to, manje rajčice imaju veće količine šećera, što je kvaliteta koja većim rajčicama, kakve nalazimo u trgovina, često nedostaje,piše net.hr

No ipak postoji nada da će rajčice koje ćemo ubuduće kupovati u trgovinama ipak biti ukusne, “jer naše istraživanje nudi put za poboljšanje okusa”, napisali su znanstvenici.
Suradnjom genetičara, biokemičara, uzgajivača i potrošača “možemo stvoriti ukusnije rajčice za naše društvo”, uvjeren je Huang.

Komentari

komentara