Kuća i hrana

6 stvari koje ne biste smjeli napraviti čim se najedete

Napisao H. H.

Koje su vaše omiljene navike nakon jela?

JESTE li svjesni da ljudi, čak i oni koji teže zdravom prehrani i zdravom načinu života također ponekad griješe, a da ne znaju koliko, piše “Index“.

Ako je suditi prema mišljenju ekipe Bright Side, imaju te neke stvari koje nitko od nas ne bi trebao raditi nakon jela. Čak ni sat-dva nakon što ste se dobro najeli.

Koje su vaše navike poslije jela, pogledajte, možda ste i vi jedni od onih koji griješe, a da toga niste ni svjesni:

Cigareta

Naravno, cigareta baš i nije stvar uz koju vežemo zdrav život, ali mnogo ljudi puši i vjerujemo – većina njih jedva čeka zapaliti cigaretu nakon obilnog jela. A to je strašna greška, zaključili su, jer jedna cigareta na pun želudac gotovo je istovjetna 10 cigareta na prazan želudac. Iako niti to, naravno, nije zdravo. Pa stoga pričekajte da se najedete, da vam se hrana malo slegne i tek potom, ako baš morate – zapalite.

Sok, posebno gazirani

iako mnogi misle da će im malo mjehurića rasteretiti želudac nakon obilnog jela – činjenica je zapravo ta da će vam tekućina razblažiti želučane sokove i samim time usporiti proces probave.

Spavanje

Ako još uvijek ne znate zašto nije dobro umiriti svoj organizam nakon sjetite se samo da nekoj hrani ipak treba malo više aktivnosti i vremena da se razgradi, a spavanjem ćete samo još više usporiti taj proces. I lako moguće da se probudite sa žgaravicom. Zato se preporučuje minimalno dva sata nakon jela još ne planirati počinak.

Tuširanje

Jeste loi svjesni ove zamke? Naime, ako se planirate tuširati odmah poslije jela znajte da će u toploj vodi temperatura malo narasti te će naš organizam dobivati takve signale da sada malo više krvi šalje prema vašoj koži, a ne prema želudcu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolju probavu. Pričekajte stoga barem pola sata.

Voće kao desert

Voće je naravno puno zdravija opcija desertu, ali je zato jako važno znati da ga se ne bi smjelo jesti odmah nakon obroka. Radije pričekajte da probavite cijeli obrok pa se zasladite voćem kao međuobrokom, jer će vam voće, u suprotnom, naštetiti probavi. Svaka voćka ima puno svoje voćne kiseline koja će na pun želudac poprilično zasmetati probavnom traktu.

Kafa ili čaj nakon obroka

Znate li šta je bolji izbor?

Iznenadit ćete se, ali stručnjaci kažu da je nakon obroka najbolje ne piti ništa, barem ne pola sata, a posebno ne čaj. Naime, čaj će vam u tom trenutku malo pobrkati metabolizam tako što će se uplesti u prilagodbu željeza u vašem organizmu, što će sigurno usporiti i probavu.

Kava je stoga bolji izbor, posebno ako ste svjesni koliko je upravo ona štetna ako je pijete na prazan želudac.

Komentari

komentara