slot online 2023

VJEŽBAJTE – Izbjegnite svaku mogućnost za povredu u toku vježbanja

Napisao admin

Saznajte kako da izbjegnete povrede ili bar ublažite tegobe nastale tokom vježbanja, koje vas od svakodnevnih aktivnosti mogu odvući i na nekoliko dana
Ukoliko strahujete da biste mogli da se povrijedite, pažljivo birajte sport ili vrstu treninga


Vježbanje ( Foto: Cure.ba )

Kod manjih povreda, nelagodnost i otečenost zglobova javljaju se tek kad se mišići “ohlade”.  Kako biste smirili upalu, poželjno je uzeti aspirin sa vitaminom C, jer poboljšava cirkulaciju, ublažava bol i sprečava dejstvo slobodnih radikala nastalih uslijed aktivnosti mišića.

No, ako bol osjećate dok ste aktivni, usljed određenog pokreta, odmah prestanite s vježbom, a na bolno mesto stavite obloge s ledom. Ako je noga povrijeđeni dio, važno  je da se odmarate, držeći je podignutu, kako biste sprečili oticanje. Možete je obmotati  elastičnim zavojem, kako bi zglob zadržali u pravilnom položaju, dok se potpuno ne oporavi.
Opterećenje ramena i laktova

Plivanje je sport sa malim rizikom od povreda, ali su moguće povrede mišića ramena i upale zbog učestalih ponavljanja pokreta – podizanja i kruženja rukama. Budite veoma oprezni, a pre plivanja se dobro zagrejte.

Ako je vaš omiljeni sport tenis, preti vam povreda, poznata kao “teniski lakat”, posebno ako ne vladate dobro tehnikom forhenda i bekhenda. To je zapravo upala tetiva uzrokovana nepravilnim držanjem reketa i vibracijama usljed udarca. Slični bolovi mogući su i kod igrača skvoša, posebno ako niste u kondiciji.

Ako ipak dođe do povrede ramena, najčešće je dovoljno mirovanje ili fizioterapija. Kod upale lakta, čiji simptom je kontinuirani bol kod gotovo svakog pokreta, potrebno je mirovanje, po mogućnosti sa zavojem fiksiranom rukom.
Pazite i na leđa

Nezgode do kojih dolazi tokom sportskih aktivnosti pogađaju u prvom redu mišiće leđa, a manje kosti, jer je leđna koštana struktura snažna. Riziku je najizloženija lumbalna zona, posebno kod vrlo intenzivnih treninga aerobika, kod kojih intenzivno skakanje stvara pojačan pritisak na kičmu, a mišić se tada steže kako bi zaštitio kičmeni stub.

Lumbalna zona može biti ugrožena i za vrijeme duge vožnje biciklom. Položaj na sjedištu bicikla stvara napetost u tijelu budući da je naglašeno izvijen vratni deo kičme i gornji deo leđa, a uvučen lumbalni dio. Stanje dodatno pogoršavaju vibracije, udarci i poskakivanje dok vozite po neravnim terenima.

Kako biste izbjegli stres i bolove u lumbalnom delu leđa, morate sačuvati elastičnost kičme, čemu pomaže redovno istezanje, izbjegavati prevelika opterećenja i voditi računa o pravilnom položaju tijela.
Razgibavanje pomaže

Za jačanje leđnih mišića dobro će vam doći nekoliko dana vježbanja na spravama sa tegovima, jer one pomažu održavanje pravilnog položaja tijela prilikom izvođenja vježbi, kao i istezanje na kraju. Ako nekoliko dana nakon treninga još osećate bolove, pomoći će vam masaža, a ako je bol intenzivan obratite se lekaru.

Za sigurniju vožnju biciklom upravljač namestite na nekoliko centimetara nižu visinu u odnosu na sjedište ako je reč o sportskoj vožnji, a za gradsku u visini sedišta ili nekoliko centimetara više.
Pravilan izbor obuće

* Za planinarenje: gojzerice
Odaberite visoke cipele koje prekrivaju i štite zglob, te dobro (ali ne prečvrsto) zavežite pertle. Prednost dajte cipelama s posebnim ojačanjima na đonovima kako biste sigurno gazili po neravnim i grubim terenima.

* Za trčanje: lagane patike sa amortizacijom

Obuća za trčanje mora iznutra biti ojačana i mora imati dobru amortizaciju, odnosno vazdušne jastuke, kako bi se ublažile posljedice udarca prilikom dodira sa podlogom. Zglob mora biti slobodan, a pertle ne previše stegnute.

cure.ba

Komentari

komentara