slot online 2023

zablude – Planirate na dijetu? Pazite se ovih zabluda

Napisao admin

Trebamo li jesti 5 ili 3 puta dnevno? Hoće li nas tjestenina udebljati? Kako mlijeko utiče na težinu?
Dijete otvaraju destine ovakvih pitanja, ali često nailazimo na pogrešne odgovore. Prije nego odlučite stegnuti kaiš ponovo, upoznajte se sa najčešćim zabludama držanja dijete.


Vaganje ( Foto: Cure.ba )

Ne jedite poslije 8 uveče

Zabluda: Sve što pojedete u toku dana lako sagorite, dok hrana koju pojedete poslije 8 uveče stvara salo.

Stvarnost: Kalorije ne gledaju na sat! Vaš organizam na isti način probavlja i troši kalorije i ujutro i u podne i uveče. Naravno da će se duže zadržati, ako se nakon večere zavalite ispred televizora i ne krećete se, ali će se svakako potrošiti sledećeg dana.

Savjet: Ukoliko često prije spavanja jedete slatkiše ili grickalice, savjetujemo da smanjite porcije. Ako ste gladni, pokušajte sa nekom lakšom hranom – voće, povrće ili žitarice sa mlijekom.

 
Manje i češće porcije poboljšavaju metabolizam

Zabluda: Ako jedete manje porcije više puta u toku dana, to će vam ojačati metabolizam te ćete sagorijevati više kalorija.

Stvarnost: Unos hrane ima zanemarljiv učinak na metabolizam. Neke vrste namirnica, kao što su one koje sadrže kofein, mogu malo i trenutno ubrzati metabolizam, ali je efekat toliko malen da vam neće pomoći da izgubite kilograme. Ono što najviše utiče na bazalni metabolizam, odnosnu brzinu kojom vaše tijelo sagorijeva kalorije u mirovanju, jeste struktura i veličina organizma. Više mišića će sagorijevati i više kalorija.

Savjet: Izgradite mišiće. 500 grama nemasnog tkiva sagorijeva oko 14 kalorija dnevno, dok ista količina sala sagorijeva dvije do tri kalorije.

cure.ba

Komentari

komentara