slot online 2023

ČUDESNI ZELENI ČAJ: Bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja

Napisao H. H.

Dejstvo čaja je jače, ukoliko čaj ima više kofeina, jer je kofein glavni sastojak čaja koji draži moždane centre. Time se objašnjava i povećanje sposobnosti učenja, pamćenja i razumijevanja. Čaj suzbija i smanjuje zamor i sanjivost, osobito ako je zamor nastao od intenzivnog umnog naprezanja.

Čaj pozitivno djeluje na krvotok, uslijed čega je srčani rad pravilniji, jači i bolji. Zbog ogromne količine tanina i drugih srodnih polifenolskih jedinjenja čaj djeluje i kao tipična taninska ljekovita biljka protiv proliva, upale sluznice i kože, opekotina, za jačanje organizma itd.

U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”. Zeleni čaj možete da konzumirate sa limunom ili da ga miješate sa drugim aromatičnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa. Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primjenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi.

Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprječavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprječavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa.

Komentari

komentara