slot online 2023

Vježbanje može biti korisno za očuvanje zdravlja moždanih ćelija

Napisao H. H.

Vježbanje može učiniti više nego što je izgradnja fizičke snage. Tačnije, najnovije istraživanje pokazuje da bi ono također moglo održavati moždane stanice u formi.

Prema istraživanju, vježbanje pomaže u održavanju sive materije mozga koja je povezana s različitim vještinama i sposobnostima razmišljanja. Stoga bi zadržavanje netaknute sive tvari moglo spriječiti pad kognitivnih funkcija, objasnili su njemački istraživači.

“Ova studija pruža indirektne dokaze da aerobna tjelovježba može imati pozitivan utjecaj i na kognitivne funkcije osim fizičkog stanja”, rekao je Ronald Petersen, neurolog.

On je dodao da je druga važna karakteristika studije da se ovi rezultati mogu primijeniti i na starije odrasle osobe.

“Postoje dobri dokazi o vrijednosti vježbanja u srednjoj životnoj dobi, ali je ohrabrujuće da mogu postojati i pozitivni efekti na mozak i u starosti”, dodao je Petersen.

Njemački istraživači pod vodstvom Katharine Wittfeld pratili su više od 2.000 odraslih u sjeveroistočnoj Njemačkoj od 1997. do 2012. godine. Tokom perioda ispitivanja, mjerila se kondicija i učesnici su bili podvrgnuti MR snimanju mozga.

Iako je studija utvrdila određene zajedničke karakteristike vježbanja i zdravlja mozga, ona ipak nije mogla dokazati uzročno-posljedičnu vezu, piše Health24.

Stručnjaci preporučuju da se umjereno i redovno vježba, tj. oko 150 minuta sedmično. Među druge faktore koji poboljšavaju mentalnu kondiciju ubrajaju se i zdrave prehrambene navike, izbjegavanje upotrebe cigareta, održavanje zdrave težine, održavanje optimalnog krvnog pritiska, kontrola nivoa holesterola i
smanjenje šećera u krvi. Izvještaj je objavljen online u zborniku klinike Mayo, prenosi “Klix“.

Komentari

komentara