slot online 2023

Otkrivamo – 5 tajni žena kojima dijeta uspijeva

Napisao admin

Mnogi od nas krenu na dijetu sa najboljim namjerama, hranimo se zdravo i vježbmo, ali kada ne vidimo rezultate kojima smo se nadali izgubimo motivaciju i odustanemo. Da biste “obnovili” svoj plan ishrane i povećali šanse za uspjeh, pogledajte sledećih pet tajni žena kojima dijeta uspijeva.


Dijeta (foto: getty)

One doručkuju

Veliki broj žena, kada su na dijeti, preskaču doručak kako bi smanjile unos kalorija. Međutim, istraživanja pokazuju da su žene koje doručkuju obično vitkije od onih koje to ne rade. Vjeruje se da je metabolizam efikasniji ujutro te veći doručak može smanjiti želju za hranom ostatak dana. Pokušajte da počinjete dan zdravim, zasitnim doručkom kako biste cjelokupni način ishrane izveli na pravi put.

One ne koriste vagu

Veliki broj žena se fiksira na broj koji vaga pokazuje, opsesivno prateći svoj napredak (ili pak nazadovanje). Međutim, one žene kojima dijeta uspijeva znaju da vaga nije jedino mjerilo. Prvo, važno je da zapamtite da ona ne pokazuje pravu sliku. Vaga ne samo da ne pokazuje manje opipljive prednosti zdrave ishrane već ne daje ni tačan prikaz sagorijevanja masti obzirom da ne može pokazati koliko vaše težine spada na neprobavljenu hranu, vodu ili mišiće, a koliko na masne naslage.

Osim toga, ukoliko na vagi ne vidite željenu brojku to može ozbiljno uticati na vašu motivaciju i samopouzdanje te dovesti do emocionalnog jedenja. Iako je važno da pratite svoj napredak, mjerenje obima struka i masnih naslaga te obraćanje pažnje na odjeću koju nosite (da li vam je uska ili široka) pouzdaniji su načini da mjerite promjene na vašem tijelu.

One konzumiraju više masti

Iako mnogi od nas smatraju da su masti krajnji neprijatelj kada želimo da se riješimo suvišnih kilograma, žene kojima dijeta uspijeva ne odustaju od njih u potpunosti. Zapravo, konzumiranje vaših omiljenih namirnica sa manjim sadržajem masti obično nije poželjno kada ste na dijeti, jer su one najčešće prepune šećera. Umjesto da izbjegavate sve vrste masti, opredijelite se za mononezasićene, koje možete naći u avokadu, maslinovom ulju i orašastim plodovima. Iako je i dalje bitno da pratite potrošnju masti, pomenute masti mogu pomoći kod mršavljenja, posebno u predjelu stomaka.

One češće jedu

Kada je riječ o mršavljenju onda je potrebno znati da je veoma bitno šta jedete, a ne koliko jedete. Zapravo, premale količine hrane mogu vaše ciljeve mršavljenja dovesti u opasnost. To je iz razloga što vaše tijelo ima prirodni nagon da se štiti pa kada ne dobije dovoljno hrane ono automatski ulazi u režim “gladovanja” čime se usporava metabolizam i zadržavaju masti i kalorije u organizmu. Povećanje broja dnevnih obroka može vam pomoći da smršate, ali pazite – potrebno je da jedete manje, a češće.

One se časte

Iako je konstantno popuštanje iskušenjima siguran znak da ćete sabotirati plan mršavljenja, uspješna dijeta ne znači da trebate poslastice u potpunosti izbaciti. Njihovo povremeno konzumiranje pomoći će da vam dijeta ne izgleda pretjerano zastrašujuće te da ostanete motivisani. Takođe, osim ako ne planirate da zauvijek odustanete od omiljenih poslastica, nema svrhe da ih sada izbacujete iz ishrane, jer ćete se početi debljati kada više ne budete na dijeti i kada ih vratite u ishranu. Umjesto da ih izbacujete, upustite se u realniji i održiviji način ishrane prateći pravilo 80/20; jedite zdravo 80% vremena te budite manje striktni preostalih 20%.

metro-portal

Komentari

komentara