slot online 2023

Zaposlite ruke – Hobi koji pomaže u borbi s kilogramima

Napisao admin

Vrtlarenje iz hobija može smanjiti rizike pretilosti, pokazalo je američko istraživanje po kojem su vrtlari bili prosječno šest kilograma lakši od svojih susjeda koji se ne bave svojim vrtom.


Vrtlarenje (foto: blogspot)

Osim što predstavlja oblik redovitog vježbanja, rad u vrtu potiče ljude da se zdravije hrane ako uzgajaju vlastito povrće, pišu znanstvenici a potiče i socijalne kontakte razmjenom iskustava i zajedničkim radom u vrtu s drugima.

Znanstvenici sa sveučilišta Utah proučili su skupinu 198 vrtlara u Salt Lake Cityju i usporedili su njihov indeks tjelesne mase (ITM) sa susjedima kojima vrtlarenje nije bilo hobi.

Prosječno su vrtlarice imale 1,84 manji ITM u odnosu na druge žene iz susjedstva a vrtlari 2,36 manji ITM od susjeda, objavljeno je u časopisu American Journal of Public Health. Indeks tjelesne mase izračunava se podjelom težine osobe s kvadratom njezine visine.

Vrtlarice su imale 46 posto manje izglede biti pretile a vrtlari 62 posto manje izglede za pretilost od pasivnih susjeda.

Vrtlari su imali i zdraviju tjelesnu građu od svojih braće ili sestara ali ne i od bračnih partnera što znači da se korist na neki način prenosi na partnere bilo kroz zdraviju prehranu, bilo kroz pomaganje u vrtu.

Stručnjaci ističu da istraživanje pokazuje da vrtovi pridonose zdravijem životu, prenosi britanski list Telegraph.

hina

Komentari

komentara