slot online 2023

3 precizna uputstva nutricioniste: Dok trepnete, skinućete 5 kg masnih naslaga!

Napisao H. H.

Poslušajte savjete stručnjaka i uspjet ćete da se oslobodite tih nekoliko kilograma viška.

Iako dolazi zima, kada puno manje pazimo na kilograme, dobro je znati na koji način možemo da uravnotežimo ishranu, prenosi “Net“.

Australijska nutricionistkinja Suzi Barel ima neke savjete o tome kako izgubiti onih pet kilograma koji su vam možda viška.

Ne pravite prevelike pauze između obrka

Suzi preporučuje da ograničimo vrijeme hranjenja, tako da prvi obrok u danu pojedemo oko 8 ili 9 sati, a zadnji oko 6 ili 7 sati uveče. To pomaže u stvaranju efekta “noćnog posta” u tijelu.

Kad rastegnemo obroke na dug vremenski period, to uzrokuje da naše tijelo skladišti više masnoća nego što bi trebalo, pa gubimo naviku da jedemo samo onda kad smo gladni.

Ograničavanje broja sati kad svakog dana jedemo pokazalo se kao nešto što optimizuje rad hormona koji kontrolišu masti u metabolizmu, ali takođe podržava konotrolisan unos kalorija i pomaže u gubitku kilograma“, napisala je.

Najveći obrok ne treba jesti na kraju dana

Kada se radi o planiranju obroka, Suzi kaže da je važno da najveći obrok ne pojedemo na kraju dana. Kada uveče pojedemo najkaloričniji obrok, veća je vjerovatnoća da će se te kalorije tokom noći pretvoriti u višak kilograma.

Umjesto toga, Suzi preporučuje zasitan doručak ili ručak, koji će nas držati sitima do večere, kada ćemo nekoliko sati prije spavanja pojesti nešto lagano.

Ako planirate da pojedete relativno velik i zasitan obrok za ručak, pomjerićete unos kalorija, ali bićete i puno zadovoljniji. Tako je manja vjerovatnoća da ćete žudjeti za grickalicama“, rekla je nutricionista.

Oprez sa tečnim kalorijama

Preporučuje se i smanjenje grickalica, bez obzira na to da li se radi o voću i orašastim plodovima ili o keksu uz kafu. Naime, takvo “grickanje” može dodati 300-400 kalorija tokom dana.

Umjesto toga se preporučuje da jedete uravnotežene obroke koji će nas držati sitima tokom sljedeća tri do četiri sata, do idućeg obroka. Savjetuje se i izbacivanje svih tečnih kalorija za sve one koji žele da smršaju.

Tijelo ne nadoknađuje tečne kalorije, što znači da ne jedemo manje kad smo kalorije prethodno popili. One igraju važnu ulogu u nivou glukoze u našoj krvi“, objašnjava nutricionista. Tako mlijeko i kafu, kao i čaše crnog vina možemo zamijeniti velikom količinom vode ili biljnog čaja.

Iako ima puno pravila o tome kako smršati, Suzi tvrdi da je jednako važno dati sebi “slobodan dan” svako malo, kako bi se izbjeglo kasnije prejedanje.

 

Komentari

komentara