slot online 2023

Uspjeh dijete – Namirnice koje ubrzavaju mršavljenje

Napisao admin

Iako su kalorije ključne za uspjeh (ili neuspjeh) dijete, određene namirnice mogu da ubrzaju vaše mršavljenje.


namirnice (foto:cure.ba)

Tamna čokolada  

Malo čokolade sa visokim procentom kakaa je najidealniji način da se zasladite. Umjerene količine tamne čokolade, oko 40 grama dnevno, smanjuju stres i ubrzavaju sagorijevanje kalorija.  

Susam  

Hemikalije u sjemenkama susama poboljšavaju sagorijevanje masti tako što povećavaju enzime jetre koji razbijaju masti. Susamovo sjeme je bogato proteinima i esencijalnim masnim kiselinama koje ubrzavaju metabolizam, a pored toga je i bogat izvor minerala i vlakana.  

Žuta paprika babura  

Da li ste znali da jedna žuta babura ima skoro tri i po puta više vitamina C nego velika pomorandža? Mnogim ljudima nedostaje vitamina C, koji je neophodan za proizvodnju karnitina, koji pomaže mišićima da pretvore masti u energiju i tako ubrzava metabolizam.  

Kikiriki  

Pored toga što je bogat vlaknima koji pomažu u suzbijanju osjećaja gladi, kikiriki pomaže i u sagorijevanju kalorija. Sam proces njegovog probavljanja troši dosta kalorija, a dokazano je da se njegovom konzumacijom metabolizam značajno ubrzava. To ga čini idealnom grickalicom, koju treba uvijek imati uz sebe u slučaju napada gladi, ali naravno, ni sa njim ne treba pretjerivati jer ima dosta kalorija.

cure.ba

Komentari

komentara