Zdravlje

Mostar – Trovanje u McDonald'su: Bakterije pronađene i u sladoledu i u soku

Napisao admin

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine 3. siječnja 2013. prilikom ispitivanja zdravstvene ispravnosti hrane u McDonald'su u Mostaru utvrdio je prisutnost bakterije Staphylococcus aureus u sladoledu vanilija s preljevom od čokolade, te u soku od jabuke bakteriju Enterobacter spp, Klebsiella pneumonia i Candida spp.


McDonald's Mostar (foto: avaz.ba)

Nalaze koji ovo dokazuju u našu redakciju donijeli su bivši djelatnici Igor Burić, Marija Knezović i Elma Eminović. Oni tvrde da su upoznati s cijelom aferom zbog koje su, kako navode, i izgubili posao. Cijela priča o bakterijama u proizvodima izišla je na vidjelo nakon trovanja jednog Mostarca koji je alarmirao inspekciju i zavode za zdravstvo. Cijela stvar još je ozbiljnija jer je prethodno prisutnost bakterije Escherichia coli utvrđena u mliječnom napitku, tzv. shakeu.

“Naime, 21. prosinca prošle godine je došlo do trovanja u McDonald'su u Mostaru. Spomenuta osoba je to trovanje prijavila 27. prosinca Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH. Županijska sanitarna inspektorica Branka Kordić-Udovičić je izišla na teren 3. siječnja i uzela uzorke sladoleda i soka od jabuke, točno što je ta osoba jela. Nakon obavljene analize 7. siječnja su došli u poslovnicu i obustavili prodaju spomenutog proizvoda do daljnjega jer su u istim pronađene bakterije Staphylococcus aureus, Enterobacter spp, Klebsiella pneumonia i Candida spp”, priča Burić.          

Kada je nastao problem, sada već bivši članovi uprave McDonald'sa u Mostaru Igor Burić, Marija Knezović, Lejla Marić i Elma Eminović su iz poslovnice McDonald'sa u Tuzli, gdje su bili na otvaranju, 8. siječnja vraćeni za Mostar, po naređenju Harisa Ihtijarevića da, kako kažu, “riješe stvar”. Nedugo nakon toga udaljeni su s posla jer nisu pristali, kako kažu, “da prešutimo istinu i da nastavimo svjesno trovati ljude, kako je od nas traženo”.
Burić ističe kako se u BiH konstantno krše propisi McDonald'sa.

“Nastavit ću braniti brend McDonald's jer ovo nije njihova priča, oni su ovdje nasanjkani i ugled im se narušava. Ime koje se toliko gradi ovdje su uspjeli srušiti za nekoliko mjeseci. Obratio sam se i sjedištu McDonald'sa u Ženevi. Iznio sam im cijelu priču, što se sve od početka događalo, te su mi odgovorili da će reagirati i preispitati sve, tvrdi Burić. Pojasnio je i to da je istina kako u McDonald'su u Sarajevu kažu da Haris Ihtijarević nije direktor, već je “prokurist društva Gliese 581 doo i on upravlja McDonald'som, a Mehmed Pozderac je direktor tvrtke, ali samo na papiru”. Ističe kako je Haris Ihtijarević kupio franšizu za Federaciju BiH od McDonald'sa da može koristi njihovo ime, ali po procedurama koji su oni utvrdili još prije 50 godina.
Burić se ograđuje i od reketarenja, za što je optužen.

– Naš odvjetnik je poslao upravi u Sarajevu zahtjev da nam isplate doprinose, plaće, prekovremeni rad i regres, ili ćemo pokrenuti tužbu. Zar je reketarenje tražiti svoje zarađeno. S obzirom da nisu pristali, odlučili smo se za tužbu, tvrdi Burić.  

Tijekom jučerašnjeg dana pokušali smo dobiti i drugu stranu priče, kontaktiravši direktora marketinga i komunikacija McDonald'sa Adija Hadžiarapovića, no isti nam nije odgovarao na upit. Podsjetimo, ranije je u našem pisanju Hadžiarapović demantirao sve navode bivših djelatnika, poput optužbi koje se odnose na prisutnost bakterije Escherichia coli pronađene u mliječnom napitku, tzv. shakeu, neadekvatni prijevoz bilo koje vrste robe te prijetnje smrću djelatnicima.

– Cijelo vrijeme govore u McDonald'su da ja nisam bio menadžer za kvalitetu, uslugu i čistoću iako sam obavljao sve poslove koje to zvanje podrazumijeva. U McDonald'su sam od samog početka, sve menadžere sam ja obučio. Tko bi me držao na mjestu menadžera više od godinu dana da nisam imao diplomu za to, govori Burić.

dnevni-list

Komentari

komentara