Zdravlje

Popijte čašu soka od cvekle, pa provjerite boju urina: Ako je tamna, u velikom ste problemu

Napisao H. H.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.

Da li ste znali da cveklom možete da testirate svoje zdravlje? Dovoljno je samo da pojedete salatu od svježe cvekle ili da uzmete nekoliko kašika njenog ljekovitog soka, prenosi “Hayat“.

Nakon nekoliko sati, obratite pažnju na boju urina. Ako se mjenja prema crvenoj, to je uglavnom znak da vaša crijeva, jetra i bubrezi ne obavljaju dobro svoju funkciju.

Jedan vrlo jednostavan test koji svako može da uradi i utvrdi stanje organizma jeste da pojede salatu od cvekle ili da popije bar nekoliko kašika njenog soka.

Ukoliko urin mjenja boju prema crvenoj, to je znak da predio crijeva, jetre i bubrega ne funkcioniše na najbolji način. Kao što urin može da dobije crvenkastu boju, tako i toksične materije mogu da prođu u neprerađenom stanju kroz ove organe – objašnjava Georgij Nazarov, ruski naturolog i autor mnogih knjiga o zdravom životu i zdravoj ishrani.

Karakteristična crvena boja cvekle potiče od betacijanina, crvenog pigmenta. To su u stvari jaki antioksidanti, koji utiču na prevenciju različitih bolesti.

Betacijanin utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u cjelini djeluje i antikancerogeno.

Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospješila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti.

Komentari

komentara