Zdravlje

Sok od paradajza olakšava tegobe tokom menopauze

Sok od paradajza - Sajboljicajevi.com
Napisao H. H.

Evo zašto je sok od paradajza dragocijen za organizam i kakve tegobe olakšava ženama!

Menopauza često donosi neprijatne simptome, nelagodu i iznenadne napade vrućine. Žene su u ovom osjetljivom periodu podložne gojenju i gomilanjem masnih naslaga tamo gdje ih nikad nije bilo.

Studija koju je sa grupom autora objavio Masakazu Terauči sa Medicinskog fakulteta u Tokiju u martu 2015. godine pokazuje da sok od paradajza olakšava tegobe tokom menopauze.

Blagotvorno dejstvo sok je imao kako na ukupnu potrošnju energije kada se tijelo ne angažuje u fizičkim aktivnostima – Resting Energy Expenditure (REE), što je inače faktor povezan s brzinom metabolizma, tako i na psihičke tegobe kao što je anksioznost.

Kada žena uđe u fazu perimenopauze, koja vodi ka menopauzi, nivo estrogena i progesterona fluktuira. Zato dolazi do simptoma kao što su talasi vreline (valunzi), ali i povećana tjelesna težina i noćno znojenje. Stres može pojačati ove tegobe.

Zašto paradajz pomaže?

1. Vitamin B6

Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B 6 koji je vitalno važan za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni van balansa, postaje nam teško da kontrolišemo simptome menopauze.

2. Višak kalorija

U fazi pred menopauzu, količina energije potrebna ženskom tijelu koje nije fizički aktivno smanjuje se za oko 400 kalorija dnevno. Upravo ova činjenica objašnjava zašto žena iznenada dobija na težini iako nije promijenila navike u ishrani. Problem ne leži u tome šta tačno ona jede, već u tome što tijelu nije potrebna ista količina kalorija kao u mladosti. Studija istraživača na čelu sa Masakazuom Teraučijem pokazuje da upravo paradajz povećava nivo energije potreban ženskom tijelu koje nije fizički aktivno.

3. Antioksidans likopen

Psihološki simptomi koji preovlađuju prije, u toku i poslije menopauze mogu biti u vezi s oksidativnim stresom. U navedenoj studiji ističe se značaj antioksidativnog dejstva likopena, moćnog sastojka paradajza koga ima više u soku od paradajza nego u ovoj svježoj namirnici. Umirenje stresa ima za rezultat i spriječavanje valunga.

4. Paradajz protiv triglicerida

Žensko zdravlje ugroženo je i poslije menopauze, zbog povećane težine koju prati rizik povišenih triglicerida u krvi. Sok od paradajza nivo triglicerida, ubrzava metabolizam i obara holesterol, piše “Lovesensa“.

Komentari

komentara