Magazin

NIKO NE ZNA DA LUNA ĐOGANI PATI OD OVE BOLESTI: Od rođenja se bori sa tim, oglasio se doktor koji zna sve detalje!

Napisao H. H.

Srbija danima bruji o Luni Đogani i njenom ponašanju u rijalitiju, ali rijetko ko zna da ova tinejdžerka od rođenja pati od jedne bolesti. Naime, Lunina majka, Anabela Atijas jednom prilikom otkrila je da je njena kćerka rođena sa anomalijom bešike, zbog čega je već kao beba okarakterisana kao bubrežni bolesnik. Zbog toga su, kako je rekla, prve dvije godine Luninog života provele u bolnici.

Prof. dr Zoran Radojičić, specijalista dječje hirurgije i urologije iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, objasnio je šta je zapravo urinarni refluks, od čega je Luna bolovala, i kako se liječi.

“Vezikoureterni refluks (VUR) je anomalija spoja bešike i mokraćovoda koja dovodi do vraćanja mokraće unazad prema bubregu. Normalno mokraća se ne vraća u tom pravcu. VUR je najčešće kongenitalno nastao ili je rezultat poremećene funkcije mokraćne bešike i veoma je česta anomalija, pogotovu kod djece koja imaju infekcije urinarnog trakta. U opštoj populaciji je refluks prisutan oko 1 odsto, a kod djece sa infekciom urinarnog trakta oko 30 odsto. Sam refluks se otkriva rentgenskim snimanjem bešike poslije ubacivanja kontrasta u bešiku. Funkcija bešike se projcenjuje na osnovu urodinamskih pregleda, a stepen oštećenja bubrega scintigrafskim metodama“, objašnjava prof. dr Radojičić.

Refluks je opasan jer u slučaju njegovog prisustva i infekcije urinarnog trakta postoji opasnost da dođe do oštećenja finog bubrežnog tkiva, onog tkiva koje prije svega radi prečišćavanje i filtraciju krvi, a u najtežim slučajevima može kao krajna posljedica nastati bubrežna insuficijencija, odnosno skoro potpun prestanak rada bubrega.

Prema riječima našeg sagovornika, postoji šansa da refluks sam prođe, a vjerovatnoća spontanog prolaska zavisi od uzrasta, pola, stepena refluksa i tako dalje.

“U slučajevima kada se procijeni da je ova šansa spontanog prolaska veća, onda se jedino savjetuje primena antibiotika u profilaktičkoj dozi. Antibiotik u profilaktičkim dozama koje smanjuju mogućnost nastanka infekcije urotrakta nisu opasne za dijete i mogu se dugo primjenjivati. U slučaju kada ipak postoji veća šansa da dođe do oštećenja bubrega neophodno je agresivnije liječenje refluksa. Ubrizgavanje biokompatibilne paste, koja nije štetna i može dugo da ostane na mjestu na kome se ubrizga i pomogne da spoj bešike i uretera funkcioniše tako da mokraća nesmetano ide prema bešici a ne i u suprotnom pravcu, je sljedeći način liječenja. Ovaj način liječenja se obavlja u anesteziji, ali se ne čini rez već se samo instrumentom ulazi u bešiku i na precizno definisanom mjestu pasta ubrizga. U slučaju da hirurg procijeni da je suviše mala šansa da će ovaj način liječenja biti uspješan savjetuje se operacija“, ističe prof. dr Radojičić.

ekskluziva.ba

Komentari

komentara